Skytevåpen og drap i USA og Canada

Colt_Model_of_1911_U.S._Army_bDen tragiske skyteepisoden i Newtown i Connecticut har brakt debatten om våpenkontroll til nye høyder. Jeg har ingen tro på at det vil bli noe strengere når bølgene har lagt seg. Men dette fikk meg til å undersøke litt om forekomsten av drap med våpen i USA, og da spesielt sammenlignet med Canada.

Vi tenker ofte på USA og Canada som nesten like. Selv kjenner jeg USA bedre enn Canada, men nylig traff jeg en kanadier som nå jobber i USA, og ut fra det han fortalte forsto jeg at det kunne være forskjeller her. Blant annet fortalte han at Canada har et helsevesen som tydeligvis ikke er så helt ulikt det vi har her i landet, og som er helt forskjellig fra USA. Og da Michael Moore laget sin film «Bowling for Columbine» tok han også for seg forskjellene mellom de to naboene når det gjaldt holdningen til skytevåpen.

Så jeg hadde lyst til å finne noe statistikk. Og det hadde RCMP, Canadas ridende politi, laget.  Statistikken er fra 1998, men det har neppe skjedd noen fundamentale forandringer siden da. Og etter litt bearbeidelse av tallene finner jeg noen interessante sammenhenger.

USA hadde (i 1998) 222 millioner skytevåpen, derav 76 millioner pistoler. Det blir omtrent 0,8 våpen totalt, og 0,27 pistoler pr. innbygger, spedbarn og oldinger medregnet.

Canada hadde 7,4 millioner våpen, derav 1,2 millioner pistoler. Det blir omtrent 0,25 våpen, og 0,04 pistoler pr innbygger. (Jeg regner ut fra innbyggertallene i 1998).

Først en generell oversikt over voldskriminalitet med døden til følge. Grafen nedenfor viser antall drepte pr. 100000 innbyggere, fordelt på drap begått med skytevåpen og ikke skytevåpen.

Myrdede person pr. 100000 innbyggere pr. år.
Myrdede person pr. 100000 innbyggere pr. år.

Det er ikke vanskelig å se at USA er vesentlig mer voldelig enn Canada, og at det særlig er en stor forskjell i drap begått med skytevåpen.

Så ville jeg se om et amerikansk våpen hadde større sannsynlighet for å bli brukt til å ta livet av noen enn et kanadisk våpen. Grafen nedenfor viser sannsynligheten for det, i form av antall drept pr år pr 100 000 stk våpen

Antall drepte pr. 100000 våpen pr. år.
Antall drepte pr. år med skytevåpen pr. 100000 våpen.

Det er opplagt at sannsynligheten for at en pistol sør for grensa skal ta livet av noen er over dobbelt så stor som sannsynligheten for at en pistol nord for grensa skal gjøre det. Men når det gjelder geværer er det i praksis ingen forskjell. Kanadierne har faktisk en ørliten ledelse. Og det er lett å tenke seg at det har med tilgjengelighet å gjøre. Hvis du har en pistol i lommen eller håndveska eller hanskerommet på bilen er det lett å ty til den hvis du føler deg truet eller forulempet. Det har faktisk skjedd at en person som opplevde at en annen tok den parkeringsplassen hun hadde sett seg ut fant fram pistolen og skjøt vedkommende. Men det er sjelden man har et gevær like tilgjengelig. Før du har funnet fram geværet har du kanskje fått tenkt deg om og bestemt deg for ikke å skyte naboen likevel, enten det nå er i Canada eller USA

Jeg kjenner ikke våpenlovene i de forskjellige provinsene i Canada, men det aner meg at man er strengere med å tillate folk å gå bevæpnet omkring der enn i USA, hvor det jo gjerne er tillatt å bære våpen, i alle fall skytevåpen. Å bære kniv kan faktisk være forbudt.

En medstudent fra Blindern som etter endt eksamen dro til USA for å fortsette studiene var av den klare oppfatning at det var enhver fri manns rett å bære kniv. Så han gikk alltid med tollekniv i beltet. (Det var før det ble forbudt her i landet.) Og han forsatte med det da han kom til Berkely. Og det gikk bra en stund, helt til han tok en tur til Carson City i Nevada. Der ble han arrestert for å bære kniv på offentlig sted.  Men hadde han hatt en pistol i beltet hadde det vært helt i orden.

5 kommentarer om “Skytevåpen og drap i USA og Canada

  1. Det gir ikke statistikken noe svar på. Den sier riktignok at skytevåpen er involvert i ran langt oftere i USA enn Canada. Men noe mer blir spekulasjoner. Men det er vel slik at hvis du har en pistol i lommen vil det være lett å ty til den enten det nå er for å forsvare deg eller hvis du blir voldsomt provosert i en familiekrangel. Noen ganger kan det være nok at skytevåpen er tilgjengelig for at det skal bli brukt. Særlig hvis du i utgangspunktet ser pistol som en enkel løsning.

    For mange år siden bodde jeg et år i Milwaukee, som er en fredelig by på størrelse med Oslo. Og der kan jeg bare huske to skyte-episoder. Det ene involverte to politimenn som kom for å hente en ung mann. De traff guttens mor, som mislikte dette, og som tydeligvis var av det handlekraftige slaget med med kjennskap til skytevåpen. For hun klarte å snappe til seg den ene politimannens pistol og skjøt begge to med den, riktignok ikke dødelig.

    Den andre episoden fant sted i Universitetsbokhandelen, da en butikkdetektiv prøvde å pågripe en mann han mistenkte for butikktyveri. Men detektiven hadde pistol, og den klarte den mistenkte å få tak i, og skjøt detektiven, riktignok ikke dødelig. Kommentaren fra flere av professorene var at : «Det var til pass for ham, når han flyr rundt med skytevåpen her inne.»

  2. Kommentar om kommentaren: Jeg tror det er litt mindre passivt enn du gir uttrykk for. Det er lettere å ty til våpen om man har det lett tilgjengelig, men det mest interessante spørsmålet er hvorfor man har det lett tilgjengelig. Om man som privatperson bærer våpen, eller har ladd våpen lett tilgjengelig i hjemmet, så gjør man det fordi man allerede er overbevist om at skytevåpen er velegnet til selvforsvar eller konfliktløsning. Den holdningen tror jeg USA er ganske alene om i den industrialiserte verden, og personlig tror jeg det er den viktigste faktoren. Det er dermed et spørsmål om våpen- og fryktkultur framfor våpentyper isolert sett.

  3. Det er vel både et spørsmål om tilgjengelighet og mentalitet. Og en forskjell på USA og Canada er at Canada hele tiden har hatt et samfunn med et overordnet styre. Formelt sett er landet fortsatt et monarki, selv om det vel ikke har noen praktisk betydning. Og det har vel satt sitt preg på samfunnet at det har vært mindre preget av at enhver må ordne opp for seg selv. Og jeg synes det er interessant at en stor del av drapene med skytevåpen i USA foregår med våpen det er lett å bære med seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s