Koronastudien ved UiO

For litt over ett år siden satte UiO i gang med en studie for å kartlegge hvordan befolkningen hadde det under pandemien. Dette var en spørreundersøkelse, både blant personer som hadde vært syke eller testet positivt, og andre tilfeldig utvalgte. Jeg syntes det var greit å bidra til å øke kunnskapen om pandemien, så jeg meldte meg til å delta (i kategorien «andre tilfeldig utvalgte»). Nå er de første resultatene kommet.

Hukommelsesproblemer og tap av luktesans

Noen av de som har gjennomgått Covid-19 synes de har fått dårligere hukommelse og mange synes helsa er blitt dårligere etter å ha vært syke. Denne delen av undersøkelsen er nettopp publisert i det amerikanske tidsskriftet JAMA.

Ellers fant man at mange fikk helt eller delvis tap av luktesansen. Det ser ut til at dette ble mindre vanlig etter at alfa-varianten (den engelske varianten) kom på nyåret 2021 (se bildet nedenfor).

Andel som fikk dårligere luktesans

Sangkor er smittepøler

Et interessant funn var ellers at personer som sang i kor hadde mer forekomst av covid-19 enn resten av befolkningen. Denne forskjellen vedvarte også etter at det ble justert for alder og kjønn. Se figuren nedenfor.

Andelen av snittede korsangere og ikke-korsangere

Dette er ikke overraskende. Det er funnet ut fra andre undersøkelser at personer produserer mer ørsmå partikler (aerosoler) når de snakker, og særlig synger, enn når de bare puster. Det er laget aerosolgeneratorer til bruk ved aerosolforskning som er basert på en fuktig vibrerende plate som slynger ut små dråper. Og stemmebåndene er nettopp fuktige vibrerende plater, så en smittebærende person som synger kan gi fra seg store mengder aerosoler som kan være fulle av virus. Og hvis korøvelsen foregår i et lukket rom vil disse partiklene raskt fylle opp hele rommet, uavhengig av om personene holder avstand eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s