Boris og Gleb ga oss mer olje?

Grensen skulle fulgt Pasvikelven til utløpet, men tar en svær sving østover. Hvor mange fat olje innebærer det?

Russland og Norge er blitt enige om delelinjen i Barentshavet. En modell for andre land, sier statsministeren. Han bør takke Boris og Gleb. De er årsaken til at Norge fikk en større bit enn vi normalt skulle hatt. En finurlig historie ingen har hentet fram for anledningen.

Da den russiske tsaren  Nikolai I og svenskekongen Karl XIV Johan (som rådet over Norge) skulle bli enige  i 1826, var det greit å la grensen mellom Russland og Norge følge Pasvikelven. Det var bare ett problem. På vestsiden av elven, omtrent 3 km overfor utløpet, lå det en liten uanseelig hytte, reist i 1565. Hit skal de russiske helgnene Boris og Gleb ha flyktet en gang på 1000-tallet. Boris Gleb var derfor blitt en helligdom og et valfartssted.  Russerne ville ha denne lille landbiten på norsk side av elven i sitt rike.

Og så kommer poenget. Som erstatning fikk nordmennene et langt større område på østsiden av Pasvikelven – helt bort til Jakobselv. Dermed ble norsk kystlinje forlenget østover. Og delelinjen med den. Hvor mange millioner fat olje det innebærer, vet ingen.

Moralen: dine beslutninger kan få svære konsekvenser noen hundre år senere. Det er ikke alt du vet.

En kommentar om “Boris og Gleb ga oss mer olje?

  1. Lærdom nr 2 er at avgjørelser basert på sterke religiøse føringer, ikke alltid gir samme lønn på jorden som i himmelen.

    Norge mistet altså en gammel trehytte, men fikk Ropelv og Jarfjord og Grense Jakobselv i stedet. Og kanskje noe olje ut i havet.

    Ikke dårli!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s