Spis mindre – både for din egen skyld og klodens

soybeanbusDet er ikke sant at det bare er flyskam som skal redde kloden fra klima-armageddon. Omtrent en tredel av drivhusgassutslippene kommer fra matproduksjon. Her er det en del å gå på, i alle fall for oss som bor i et land med rikelig tilgang på mat. FNs klimapanel har lagt fram en ny rapport som er omtalt i Aftenposten.

I sammendraget i rapporten står det at:

«Data available since 1961 shows the per capita supply of vegetable oils and meat has more than doubled and the supply of food calories per capita has increased by about one third. Currently, 25-30% of total food produced is lost or wasted. These factors are associated with additional GHG emissions. Changes in consumption patterns have contributed to about 2 billion adults now being overweight or obese. An estimated 821 million people are still undernourished.”

Nyttig å spise mindre

Det er nyttig for planeten hvis vi spiser litt mindre. Men det er også nyttig for oss selv. En ting er at det er nyttig for de som sliter med overvekt, og det er et økende antall. Interessen for raske metoder for å gå ned i vekt gjenspeiles i utallige oppslag i pressen av typen: «Kari gikk ned 30 kg med ny metode», eller «Slik gikk Ola ned 25 kg på åtte uker»

Det som er felles for alle slankemetoder som virker er at man på en eller annen måte spiser mindre. Det er bra for planeten. Men man trenger ikke være overvektig for å ha helsenytte av å spise mindre. Også normalvektige kan ha nytte av å redusere kalori-inntaket.
I en nylig publisert artikkel i The Lancet beskrives et forsøk der 218 normalvektige personer i alderen 21 til 50 år deltok. De ble delt i to grupper. Den ene forsøkte å redusere kalori-inntaket med 300 kcal/dag (ikke alle klarte å opprettholde denne reduksjonen i de to årene forsøket varte), mens den andre (kontrollgruppen) fortsatte som normalt. Etter to år hadde forsøksgruppen fått vesentlig bedre hjertehelse i form av lavere kolesterol og lavere blodtrykk og forbedret insulinfølsomhet sammenlignet med kontrollgruppen. Dette er også omtalt i Time.

I en artikkel i JAMA basert på samme gruppe forsøkspersoner, er det beskrevet hvordan redusert kalori-inntak ga bedre søvnkvalitet, bedre seksuell fungering (hos de mannlige deltagerne) og generelt bedre livskvalitet.

Dyadebloggen har tidligere skrevet om dyreforsøk med kaloribegrensning.

 

Legg igjen en kommentar