Sult deg til evig ungdom og langt liv

Det har lenge vært forskning som tyder på at pattedyr oppnår bedre helse og lengre liv ved å begrense sitt energi-inntak. Men det meste har vært gjort på mus og andre laverestående organismer, og om dette også skulle gjelde mennesker er noe usikkert, selv om noen mener det. Det er tross alt forskjell på mann og mus.

Men nå har forskere i USA studert dette hos rhesus-aper, som jo er noe nærmere beslektet med mennesker. I 20 år har de fulgt en gruppe aper ved Wisconsin National Primate Research Center ved University of Wisconsin, Madison. Opprinnelig startet det med 30 hanner i 1989, og ble utvidet med 30 hunner og 16 hanner i 1994. Dyrene ble delt i to grupper med 38 dyr i hver. Den ene gruppen fikk normalt med mat, den andre fikk ernæringsmessig riktig mat, men med 30% mindre energi.
Alle aper som døde, ble obdusert av en patolog (som ikke ble fortalt hvilken gruppe dyret tilhørte), og dødsårsaken bestemt. Det viste seg at dødeligheten av aldersrelaterte årsaker var langt lavere i den gruppen som fikk begrenset med mat. I kontrollgruppe (som spiste normalt) var det 14 dødsfall av aldersrelaterte årsaker som kreft , hjertesykdom og diabetes. I gruppen som fikk redusert mengde mat var det bare fem som døde av de samme årsakene, og ingen hadde diabetes. De som fikk færre kalorier hadde også mindre hjernesvinn med alder. Dessuten så de faktisk yngre ut. Du kan lese mer i USNews.

Så er spørsmålet om et liv på sultegrensen er noe å satse på. Men det kan i alle fall indikere at også for mennesker er det kanskje bedre å være tynn enn tykk. Kanskje det til og med kunne redusere helsekøene om flere spiste og drakk mindre.

Oppdatering 12 juli: VG omtaler også denne saken i dag. Der kan du også se bilder av av aper som viser at de som gikk på kaoribegrenset diett ser yngre ut enn de som fikk spise så mye de ville. (Dette er nevnt i det opprinnelige innlegget mitt, men av opphavsrettssgrunner la jeg ikke ut bilder.)

4 kommentarer om “Sult deg til evig ungdom og langt liv

 1. Klart at det vi putter i oss av mat og drikke har noe å si for helsa. Om en lever virkelig sunt betyr det ikke at en aldri blir syk eller får alvorlige sykdommer. Men jeg tror mange kunne sluppet unna visse sykdommer og føle seg svært frisk langt opp i alderdommen, OM en levde sunt, helst fra barnsben av. Det er aldri for sent å begynne!

  Spis mye grønt, rødt, gult av grønnsaker og frukt, spis mye fet fisk, stekt i sunt fett eller kok. Spi bær året rundt. Litt korn, litt kjøtt (ikke svin, det er svineri).

  Ikke fanatiker, mørk sjokolade, nøtter, rosiner og vel en skjelden skjelden skjelden gang is eller lign.

  Det er gøy å leve sunt, det er godt og en føler seg lett, mett, frisk, sprek og UNG!

  Min alder er godt voksen+.:-) Er slank som bare det, har flott hår og hud. Mosjoner!!!!!! Gå en rask tur helst hver dag, ofte som mulig. Eller tren inne, la det bli en vane.

  Stå på, det er lett. Hilsen en dame som er svært sprek og ungdommelig i sinn og skinn.

 2. Takk for mange fornuftige tanker. Det er ikke så vanskelig å leve sunt som mange synes å tro. Men mange tror tydeligvis at det er forsakelse og askese. Men er det en forsakelse å forsøke å unngå å påføre seg selv helseplager? Det er tross alt bedre å være frisk enn syk.

  Samtidig er det også viktig å være klar over, som du skriver, at en sunn livsstil ikke er noen garanti for å ha god helse hele livet. Men det øker sannsynligheten for det. Og her er det sannsynligheter det dreier seg om. De som ikke ønsker å legge om livsstilen, f. eks. ved å slutte å røyke, kan alltids finne enkelteksempler på storrøykere som har levd lenge eller helsebevisste personer som har dødd tidlig. Men da går de i den fella å se på unormale enkelttilfeller, og ikke sannsynligheter.

  Og med de stadig økende utgiftene til helsestellet vil jeg si at det er nesten en samfunnsforpliktelse for alle å gjøre det de kan for å bevare sin egen helse og ikke belaste helsevesenet unødvendig. Å leve slik at du påfører deg selv helseplager er rett og slett usolidarisk overfor de som ikke er så heldige at de er friske.

 3. Sunt kosthold kan også forbedre høyt blodtrykk, kolesterol, leddsykdommer mm.
  Kanskje til og med bli kvitt det.

  Om ikke i alle tilfeller så skjer det bedring eller de blir friske. Sunn mat og morsjon, er bedre enn masse piller. Men enkelte tar heller piller for å kunne fortsette sitt dårlige kosthold mer eller mindre.

  Ikke minst skal man drikke mye. Da mest vann mener jeg. Grønn te er bra i tillegg. Jeg er helt sikker på at kostholdet har MYE å si for helsa. Alt blir en vanesak, og tanken på at en kan holde seg frisk skulle være en stor motivasjon bare det.

  Så er det da godt med sunn mat og morsomt å se at hud, hår, helse, humør er bra. Jeg stortrives med helsa så langt, godt voksen+.:) Har heller ikke stillesittende arbeid, og ser enkelte arbeidskolegaer som er 10-12 år yngre enn meg, ser slitne ut, klager over at de er slitne, stønner og uffer seg der de tungt går etter meg som flyr av sted.

  Men så består deres mat i lunsjen ofte av skolebrød, sjokolade, boller o.lign. Og de veier 10-15 kg mer enn meg, til tross for at noen er like høye som meg eller en del cm lavere. Jeg er ikke mager. Helsesøster sier at hun kaller meg «liten og nett», altså slank OG frisk.

  De fleste med overvekt har skyld i det selv, med noen få untak som har problemer med støfskifte eller andre sykdommer. Vanligvis er man en del kg for mye, på grunn av galt kosthold.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s