Blir vi reddet av vaksinen?

Koronavaksineringen i Norge startet ved årsskiftet. Og da var det de eldste, de som er eldre enn 85 år,  som skulle vaksineres først. Og har det gitt seg noen utslag?

Aftenposten skriver 26. mai at: «Nå er smitten blant eldre i Oslo nesten null. Norge er i ferd med å utrydde pandemien blant de eldre». Stemmer det? Og gjelder det hele landet? Som den tallnerden jeg er kunne jeg ikke la være å sjekke. FHI har lagt ut data for antall meldte covid-19 tilfeller etter kjønn og aldersgruppe, og med litt jobbing var det mulig å overføre disse til et Excel-ark og begynne å regne.

Og det jeg regnet ut var hvor stor andel av de koronasyke som var over 80 år. Og jeg fant da at i siste kvartal 2020 var det 2,1%. Så begynte vaksineringen av de aller eldste fra årsskiftet. Da begynte andelen av 80- og 90-åringer som var koronasyke å falle, og er nå nede på godt under 0,5%. Altså en ganske betydelig reduksjon. Nå skal man selvfølgelig være forsiktig med å si at denne reduksjonen skyldes vaksineringen. Det er en vanlig feil å si at fordi to ting skjer i tidsrekkefølge er det andre forårsaket av det første.  Dette er en kjent feil som den gangen de lærde snakket latin fikk betegnelsen «Post hoc ergo propter hoc».  Men det må være lov å si at det er ting som tyder på at vaksinering hjelper. Og så får vi se hvordan smittetallene hos hele befolkningen blir over sommeren når de fleste er blitt vaksinert.  Diagrammet nedenfor viser utviklingen av andel koronasyke som er over 80 år gamle.

Diagrammet viser hvor stor andel personer over 80 år utgjør av det totale antallet koronasyke. Vaksineringen av de gamle startet i uke 1.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s