Storm i et vaksineglass

1,6 millioner nordmenn har nå fått sin første vaksinesprøyte og nesten 800 000 av disse har også fått sin andre dose. Og i alt er over 2,2 millioner doser distribuert. Nå har regjeringen bestemt å sette av 500 av disse til regjeringsmedlemmer, stortingspolitikere og andre i samfunnskritiske funksjoner, altså 0,3 promille av det totale antall satte vaksiner. Det blir det bråk av.

Samfunnskritiske funksjoner

Det er definert 14 samfunnskritiske funksjoner som det norske samfunnet ikke kan klare seg uten i mer enn noen få dager. En av disse er styring og kriseledelse, med Storting, regjering og Høyesterett på toppen. Dette er samfunnskritiske funksjoner som man er helt avhengig av for å håndtere pandemien. Nå har regjeringen bestemt at de mest sentrale personer involvert i disse funksjoner skal få tilbud om koronavaksinering med i alt 500 vaksinedoser utenfor tur. For meg synes det fornuftig at de som skal lede kampen mot pandemien gjør mest mulig for å holde seg friske og raske, inkludert å unngå å bli koronasyke.

Men dette blir det bråk av. Alle som, med rette, mener at også de har samfunnskritiske funksjoner relatert til pandemien, blir sinte fordi noen blir prioritert foran dem. Og en del politikere, muligens med den kommende valgkampen i tankene, tar på seg helgenglorie og sier at de skal ikke vaksineres.

I Norge er misunnelsen sterkere enn kjønnsdriften

Når noen får fordeler vekker det misunnelse. Vi har en sterk tradisjon for at samfunnsposisjon ikke skal gi fordeler, og det skal vi være glade for. Og heldigvis har det per i dag ikke vært utbrudd av korona som har svekket risikostyringen av pandemien. Riktignok var det et tilløp helt i starten, da ledelsen i Helsedirektoratet måtte gå i karantene. Men det var nesten en fordel, siden Espen Nakstad,  som ble bråhentet inn som assisterende helsedirektør, viste seg å være en glimrende kommunikator med enestående evne til formidling. Men man kan ikke regne med å være like heldig neste gang en sentral person ryker ut med korona. Dessuten er det altså snakk om å sette av 500 doser av de omtrent ti tusen dosene som settes i løpet av én dag. Det er 5% av dosene som settes i løpet av én dag. Det bør være en billig forsikring for å redusere faren for at kriseledelsen svekkes av et plutselig smitteutbrudd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s