Det er sunnere å gå trappa enn å ta heisen

Det er en vanlig oppfatning, i alle fall i USA, at målet for tilstrekkelig fysisk aktivitet  er å Joggeregå 10 000 trinn hver dag. Det er i alle fall det skrittellere foreslår. Det er ganske mye. Det tilsvarer å gå bortimot 10 km hver dag. For mange vil dette synes uoppnåelig, så da holder de seg heller i ro. Men det er kanskje ikke nødvendig med så mye, etter det ny forskning viser.

En gruppe forskere i USA har stilt spørsmål ved det vitenskapelige grunnlaget for dette tallet . De rekrutterte nesten 18000 kvinner som hadde deltatt i Women’s Health Study til å gå med med skrittellere minst ti timer om dagen i sju dager. 16741 fullførte dette, og ble analysert videre. Gjennomsnittsalderen av deltagerne var 72 år. I tillegg til antall skritt pr. døgn, målte skrittellerne også hvor raskt de gikk på det raskeste.

Målet med undersøkelsen var å om det var noen sammenheng mellom antall skritt pr. døgn og antall dødsfall blant disse personene de neste 4,3 årene.

Resultat

Man brukte de som beveget seg minst, i gjennomsnitt 2700 skritt/døgn som sammenligningsgrunnlag. Totalt døde 504 av deltagerne i de 4,3 årene de ble fulgt etter registreringen av antall skritt. Etter å ha justert for faktorer som kroppsmasseindeks, røykevaner og alkoholbruk fant man at dødsrisikoen ble halvert fra 2700 skritt/døgn til 4400 skritt/døgn. Deretter var det noe reduksjon til 7500 skritt/døgn. Deretter var det ingen vesentlig reduksjon.

Konklusjonen er at den positive virkningen av fysisk aktivitet setter inn lenge før man når de anbefalte 10 000 skritt/døgn. Dette er et viktig funn. Jo mer inaktiv man er, jo større nytte har man av å bevege seg litt til. Det behøver ikke være så voldsomt mye. Bare det å ta trappa i stedet for heisen kan være nyttig, særlig hvis man er svært makelig anlagt. Denne undersøkelsen er også omtalt i Time.

,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s