Bilen som strømgenerator?

Hvis du har hatt bilen stående ute en høstnatt, har du sikkert opplevd at det har vært rim på biltaket om morgenen, særlig i klarvær, selv om termometeret viser plussgrader. Men nedover sidene av bilen er det ikke rim. Det må bety at biltaket har vært kaldere enn resten av bilen. Dette skyldes at biltaket «ser» verdensrommet, og der ute er det kaldt. Derfor stråler det mer energi ut fra taket enn det som kommer inn, og det betyr nedkjøling.  Resten av bilen ser bakken rundt, og der er det ikke like kaldt. Hvis du har et IR-termometer kan du en klar høstnatt ta det med ut på trammen og rette det mot himmelen. Da viser det ofte både 20 og 30 minusgrader, men retter du det mot bakken kan det vise flere varmegrader.

Men dette, å ha tilgang til en temperaturforskjell, åpner, i følge termodynamikkens lover, for muligheten til å generere energi. Forskere ved Stanford og University of California LA, har demonstrert at dette fungerer. Ved å koble et termoelement mellom en plate som ser opp mot himmelen, og én som ser ned mot bakken, lager de nok strøm til å få en LED til å lyse. Og de mener at dette kan forbedres til å brukes til belysning om natta på avsides steder uten annen kraftforsyning enn solceller, som jo virker dårlig natters tider.

Print
Prinsippet for strømgenerator med nattkulde som drivkraft (til venstre) og prøveoppstillingen (til høyre). Kilde: tidsskriftet Joule.

Så ved å koble et termoelement mellom taket og gulvet i bilen sin kan du kanskje få nok strøm til å la lyset inne i bilen stå på uten å belaste batteriet når bilen er parkert ute en høstnatt. Prinsippet vil også fungere hvis bilen står ute i sola en sommerdag, men da blir polariteten på strømmen snudd. Men kanskje strømmen som genereres kunne brukes til å drive en vifte for å få luftsirkulasjon inne i bilen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s