Danmark: Forskere slår alarm om nedre alder på barna i barnehagene

Berlingske skriver 7. april at ledende forskere på barn slår alarm: Det er galt å etterlate de minste til fremmede i en institusjon. Foreldre over hele landet har samlet seg i et krav om minimumsnormering av pedagoger og får støtte av eksperter som avisen har vært i kontakt med.

«Adskillelsen mellem en far eller mor og et barn er et af livets første store dramaer, og det drama udspiller sig i de danske daginstitutioner, fordi det måske er fundamentalt unaturligt at overlade sit barn til fremmede individer så tidligt, som vi gør,» sier psykolog John Halse.

Barna er gjennomsnittlig 10,3 måneder når de begynner i barnehage, noe som lektor ved DPU Ole Henrik Hansen mener «er alt, alt for tidligt». Man har fått en idé om at dette gjøres for barnet skyld, noe Hansen benekter. Det gjøres fordi det er bruk for foreldrene på arbeidsmarkedet. Han mener Danmark er i gang med historiens største sosiale eksperiment fordi vi vet så lite om hva det betyr for et barn å bli skilt fra sin mor og far.»

Artikkelen er bak betalingsmur, men innledningen kan leses her: https://www.berlingske.dk/samfund/foerende-boerneforskere-det-reelle-omsorgssvigt-er-at-vores-boern-er-for.

De danske forskernes bekymring for barnets følelse av å bli forlatt når det kommer i barnehage har hittil vært nærmest et ikke-tema i vår offentlige debatt. Det er mye godt å si om de norske barnehagene, og aldersgrensen nedad er ett år. Gjennomsnittsalderen for å overlate omsorgen for barnet til en institusjon vil derfor ligge flere måneder høyere enn i Danmark. Vi bør likevel i større grad spørre hva som er til beste for barnet, ikke behovet for arbeidskraft og konsentrere oss mindre om språkopplæring, innvandrerkvinners integrering i samfunnet og privatdrevne kontra offentlig drevne institusjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s