Hvorfor er Rudolf rød på nesen?

For ikke å få heteslag når han må skynde seg fordi julenissen har somlet med å få ferdig gavene.

Britsh Medical Journal har i 30 år hatt som tradisjon i sitt julenummer å publisere artikler som er litt morsomme, eller bisarre, men samtidig basert på seriøs vitenskap. Årets artikkel handler om reinsdyret Rudolf’s røde nese, og er et samarbeid mellom nederlandske og norske forskere, som har studert blodgjennomstrømningen i Rudolf’s nese. Og funnet at den er vesentlig større enn hos mennesker. Og dette er viktig for at Rudolf skal kunne regulere både kroppstemperaturen, og særlig hjernens temperatur. Og den gode kontrollen over blodgjennomstrømningen gjør det mulig for Rudolf å kvitte seg med nødvendig varme ved å fordampe vann fra slimhinnen i nesen. Reinsdyr har jo  så god og varm pels at de holder seg gode og varme i – 40 grader. Men det betyr at de får problemer med å bli kvitt varmeutviklingen i musklene når de må skynde seg. Men det problemet løser de altså ved å ha en radiator til nese, som kjøler ned blodet og sender det dit kroppen trenger kjøling.

Hele artikkelen kan leses her , og konklusjonen er:

The nasal microcirculation of reindeer is richly vascularised, with a vascular density 25% higher than that in humans. These results highlight the intrinsic physiological properties of Rudolph’s legendary luminous red nose, which help to protect it from freezing during sleigh rides and to regulate the temperature of the reindeer’s brain, factors essential for flying reindeer pulling Santa Claus’s sleigh under extreme temperatures.

Hvis dette virker som tungt stoff kan du få en mer lettfattelig forklaring nedenfor.

En kommentar om “Hvorfor er Rudolf rød på nesen?

  1. Veldig søt. Har alltid vært glad i Rudolf-sangen, men har ikke hørt den denne julen såvidt jeg kan erindre. Fint også å se hvor rolig og pent Rudolf ble behandlet der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s