Hvor mye tåler et menneske?

En krigsskolekadett som deltok i Krigsskolens stridskurs, forsvant lørdag og ble funnet under et knappetelt natt til mandag. Han var, i følge VG, utmattet, men deltok igjen på øvelsen etter knapt fire timer.

Det årlige stridskurset ved Hærens krigsskole er en viktig del av offisersutdannelsen, og består av en uke med ekstreme fysiske og mentale utfordringer, som hard fysisk aktivitet, kronisk mangel på tid, mangel på søvn og mangel på mat. På den måten får kadettene både testet sin evne til å tåle stress, og får samtidig erfare hvordan vedvarende stress virker, noe som ikke minst er viktig når de senere i karrieren skal lede andre i stressende situasjoner.

Samtidig er det viktig også å få mer vitenskapelig basert kunnskap om hva denne typen stress gjør med et menneske, og hva som kan gjøres for å opprettholde yteevnen. Derfor har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i mange år siden midten av 1970-tallet fulgt disse øvelsene og studert endringer i adferd og medisinske følger  av slike belastninger. Det man har funnet er blant annet at:

Den viktigaste grunnen til redusert mental yteevne er mangel på søvn. Derimot ser søvnmangel ut til å ha liten verknad på fysiske prestasjonar. ……..Dei karakteristiske verknadane av søvnmangel er at soldatane blir meir fråverande, reaksjonstida aukar og læringsevna blir kraftig nedsett.

Mangel på mat betyr mindre for den mentale yteevna, men desto meir for fysiske funksjonar. Særlig blir kolhydratane viktige for å hindre tap av muskelmasse og dermed fysisk styrke. Dessutan betyr dei mykje for dei fysiske topprestasjonane. Mangel på mat vil og ramme evna til å tole kulde. Dette gjeld både generell nedkjøling og kulde- eller frostskadar ………

Denne forskningen, som også har vakt internasjonal oppmerksomhet, er viktig både for å finne ut hvordan mennesker tåler stress, og for å unngå varige helseskader som følge av fysisk anstrengende påkjenninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s