Dommedag og terror

Time forteller at Japan har eksekvert dødsdommen over Shoko Asahara, grunnleggeren av kulten Aum Shinrikyo. Samtidig ble seks andre kultmedlemmer hengt. Her er det flere ting å kommentere på. Én ting er at Japan i det hele tatt har dødsstraff, men tydeligvis holder en så lav profil i denne sammenheng at en massehenrettelse av syv personer i et land vi vanligvis ser på som åpent og demokratisk nesten ikke nevnes annet enn i bisetninger i mediene. Men det vil jeg la ligge i denne sammenheng, men ta for meg bakgrunnen for dødsdommene.

Aum Shinrikyo var en dommedagskult som tok sikte på en voldelig omveltning av samfunnet. For å oppnå dette ville de ta i bruk masseødeleggelsesvåpen, særlig kjemiske våpen, men også biologiske. På et nesten uforståelig vis klarte sekten å rekruttere dyktige akademikere for å oppnå dette. Særlig hadde de kjemikere som klarte å fremstille nervegassen sarin  for å bruke til angrep på samfunnet. Blant annet skaffet de seg et helikopter til dette formålet. De forsøkte også å utføre angrep med det biologiske stridsmidlet Anthrax (miltbrann), men her hadde de ikke fått tak i riktig type bakteriesporer.

Den første bruken var i Matsumoto i 1994, hvor sarin ble spredt i friluft, og målet for angrepet var særlig en dommer som dømte i en sak der kulten var involvert. Terroristene bommet litt på vindretningen, så det tiltenkte offeret ble ikke rammet, men åtte andre ble drept. Merkelig nok fikk denne hendelsen liten oppmerksomhet i offentligheten.  Men i 1995 fikk de desto mer oppmerksomhet da kultmedlemmer tok med seg plastposer med sarin på flere T-banevogner og punkterte posene så væsken rant ut. (Sarin er en væske, selv om det gjerne kalles gass). Tolv personer døde, og et betydelig antall ble syke. Flere tusen oppsøkte helsehjelp. Etter dette ble organisasjonen rullet opp, og i 2004 ble de personene som nå er hengt dømt til døden.

Et interessant spørsmål i denne sammenhengen er hvordan enkelte personer fremstår som ledere som klarer å rekrutterer andre til å utføre ganske avskyelige handlinger.

T-baneskrekk, også her i landet

Angrepet på T-banen i Tokyo medførte at man også i andre land fikk øynene opp for muligheten for terrorangrep med kjemiske (og biologiske)  stridsmidler i innelukkede områder. Dette fikk økt aktualitet etter terrorangrepet i New York i 2001, og spredningen av brev med anthrax-sporer i tiden etter. Det siste medførte en verdensomspennende skrekk for «hvitt pulver».

Også her i landet ble beredskapen økt, og arbeidet med samfunnsikkerhet fikk økt aktualitet. Siden man gjerne tenker seg repetisjoner av ting som har skjedd uten å tenke nytt, fikk blant annet sikkerheten på T-banen i Oslo en viss oppmerksomhet. Dette medførte blant annet at undertegnede tilbrakte en lørdagsnatt på Tøyen T-banestasjon sammen med personell fra sikkerhetsmyndighetene for å studere hvordan lufta strømmet gjennom T-banenettet, og hvordan gasser og aerosoler kunne spres. Det ble endog snakket om å installere nervegassdetektorer på stasjonene.

Moderne terror er mer primitiv

Fortsatt er terrorhandlinger med kjemiske og biologiske skadestoffer en aktuell problemstilling. Men dette er avansert og kunnskapskrevende. Moderne terrorister ser ut til å holde seg til mer primitive metoder, som å hoppe inn i en beleilig parkert lastebil og kjøre ned fotgjengere i en gågate. Den gode gamle bomben, som har vært et yndet terror-redskap helt siden Guy Fawkes og hans kumpaner planla å sprenge det engelske parlamentet i 1605, er fortsatt høyst aktuell. Men kjemiske stridsmidler har nettopp fått fornyet aktualitet i forbindelse med hendinger som involverer det potente nervestridsmidlet Novichok , og hvor episodene ironisk nok har funnet sted nesten innen gangavstand fra Porton Down, det britiske senteret for beskyttelse mot kjemiske og biologiske våpen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s