Trump-velgere trengte smertstillende

trumpNarko-døden i USA er blitt et påtrengende tema. Det var hovedoppslaget i Aftenposten 1, oktober. Halvparten av dødsfallene skyldes smertestillende opioider som er forskrevet av leger. JAMA (Journal of American Medical Association) publiserte i  juni i år en artikkel som satte tall på dette. I løpet av 15 år, fra 2001 til 2016, har antall årlige opioid-relaterte dødsfall blitt nesten firedoblet, fra 33 per million i 2001 til 130 per million i 2016. I 2016 sto opioider for 20% av dødsfallene i aldersgruppen 24 til 35 år.

Trump-velgere spiser mest piller

Men behovet for smertedempende midler er ikke jevnt fordelt blant befolkningen. En annen artikkel i JAMA tar for seg geografisk fordeling av pillebruken. Forskerne hadde merket seg at på et kart som viste fylkesvis forskrivning av opioider var det et overraskende godt samsvar med stemmegivningen i det siste presidentvalget. Det kunne se ut til at i fylker (counties) med mange som stemte republikansk, var det også mange som fikk resepter på smertestillende. Så de undersøkte dette nærmere.

De fant at i 693 fylker med den høyeste pillebruken fikk republikanerne nesten 60% av stemmene, mens i de 638 fylkene med lavest pillebruk fikk republikanerne bare 39% av stemmene.

Var velgerne i pillerus?

Det er litt lettvint å si at velgere som stemte på Trump ikke visste hva de gjorde. Det er også andre faktorer som er felles for de områdene som stemte mest republikansk. Det er til dels områder med lav sosioøkonomisk status, og en fattigere befolkning med dårlig helse. I et slikt område er det lettere å ty til piller for å mestre livet hvis du ikke ser noen annen utvei. Og når det dukker opp en presidentkandidat som lover å gi deg et bedre liv er det ikke overraskende at du gir ham din stemme. I artikkelen fra JAMA skriver forskerne at sosioøkonomiske faktorer forklarer to tredeler av stemmegivningen. Men det er fortsatt en sammenheng mellom mellom stemmegivning og pillebruk som man ikke forstår.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s