Siste romferge i dag

I dag er siste reis for romfergene når Atlantis skytes opp. Det blir den 135. oppskytingen siden den første 12. april 1981. To av disse endte med katastrofe.

Oppskytingen av Challenger 28. januar 1986 endte med katastrofe da en feil på en pakning i den ene av de to utvendige startrakettene førte til at flammer fra denne brant hull på den kjempestore hydrogentanken som forsynte hovedmotorene med drivstoff, og fikk hydrogenet til å ta fyr, og romfergen løste seg opp i sine enkelte faktorer.
Den andre ulykken skjedde 16. januar 2003 da Colombia brant opp under tilbakevending fordi noen av de keramiske flisene på undersiden som skulle beskytte mot friksjonsvarmen fra atmosfæren var blitt ødelagt under oppskytingen.

Tatt i betraktning at romfergeprogrammet var komplisert og risikabelt med uprøvd teknologi er det bemerkelsesverdig at det ikke har vært flere alvorlige ulykker, og er en hyllest til NASA’s dyktighet.

Oppskytingen skjer fra Kennedy Space Center i Florida. Der er det laget et besøkssenter som på imponerende måte viser utviklingen av det amerikanske romprogrammet, og bør være obligatorisk for alle som er interessert i romfart og kommer på de kanter. Selv var jeg på ferie i Orlando i februar/mars 2008, og benyttet anledningen. Det tar ca en time å kjøre fra Orlando.
Nedenfor er det noen bilder.

Mennesker blir små sammenlignet med Saturnraketten som brakte den første mannen til månen. (Foto: Odd Busmundrud)
Se flere bilder nedenfor
 
I denne bygningen blir romfergen klargjort til utskyting (Foto: Odd Busmundrud)
 
 
Langs denne veien transporteres romfergen på en "Crawler" med en hastighet på 1,5 km/t fram til utskytingsplatformen som kan skimtes i bakgrunnen. (Foto: Odd Busmundrud)
 
Romfergen Endeavour på utskytingsplattformen. Den brune spisse sylinderen som stikker opp er hydrogentanken som inneholder drivstoff til hovedmotorene. Bildet er tatt 23. februar 2008, oppskytingen fant sted 11. mars 2008. (Foto: Odd Busmundrud)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s