Kinesere driver verdensøkonomien?

Mange har håpet at Kinas økonomi vil hjelpe verden ut av det siste årets dype økonomiske krise. Og hvis vi ikke begrenser oss til landet Kina, men til kinesere som etnisk gruppe, har den kinesiske økonomiske motor vært virksom i lang tid i hele Sørøst-Asia. I denne del av verden er det generelt de land som har flest etniske kinesere, som også har det høyeste brutto nasjonalprodukt per innbygger.

Ifølge tall den kjente antropologen Li Yiyuan la frem på et seminar ved Tsing Hua University på Taiwan nylig, er det eneste unntaket Brunei, som kommer aller øverst på BNP-statistikken, på grunn av sin oljerikdom. Statistikken ser slik ut:

Land BNP pr innb 2008 (US$) Prosent kinesere
Brunei 51.000 19
Singapore 49.700 76
Malaysia 13.300 20
Thailand 7.900 14
Indonesia 3.700 5
Filippinene 3.400 1,5
Vietnam 2.680 1,4
Laos 2.100 3,2
Kambodsja 1.900 2,7
Burma 1.800 2,6

Demokratisk styresett er ikke noen forutsetning for god økonomi. Det gjelder både det oljerike sultanatet Brunei og det milde og økonomisk velstyrte autokratiet Singapore. Men de minst reformerte økonomiene kommer lavere ut enn både det demokratiske Filippinene og det markedssosialistiske Vietnam, selv om de har høyere andel kinesere.

Men de rike landene har neppe bare kineserne å takke for sin rikdom. De tre øverste landene på listen er tidligere britiske kolonier eller protektorater. Det gjelder ingen av de andre, bortsett fra, forunderlig nok, sistemann på listen, Burma.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s