«Og om lidt er kaffen klar»

Drakk du en kopp kaffe i morges? De fleste voksne i Norge svarer ja på spørsmålet. Koffeinet får deg våken, og kaffedrikkere liker smaken. For å brygge en kopp kaffe på kjøkkenet bruker man som regel en måleskje kaffe og 2 – 2,5 dl vann. Det man sjelden er klar over, er at kaffedyrking krever mye vann. Innen kaffekoppen ble klar gikk det med tusen ganger så mye vann for å vanne kaffebuskene og tilvirke kaffebønnene for salg. Det er Sverige radio som skriver dette på sine nettsider med henvisning til en rapport fra organisasjonen WaterAid.

Image result for kaffe

En kopp kaffe krever 140 liter vann i hele produksjonskjeden, ifølge rapporten. Det er mer vann enn man vanligvis bruker pr. dag, og da inkluderer det både dusj, vasking og hagevanning. Sveriges radio har regnet ut at svenskenes vannavtrykk fra kaffe blir ca. 3.900 liter vann pr. dag. Vi kan sikkert finne tall for det totale kaffekonsumet i Norge på årsbasis, men du kan selv regne ut ditt vannavtrykk på eget kaffekonsum. 1 kopp kaffe pr. dag gir et årlig vannavtrykk på over 51.000 liter. Drikker du to kopper, er du altså oppe i over 100.000 liter vann på årsbasis.

Et slikt vannforbruk ville kanskje ikke være så ille hvis vi kunne dyrke kaffe på Vestlandet. Men kaffebusken er også varmekrevende og vokser i land der vannet ofte har dårlig kvalitet og er en knapp ressurs. Det går selvsagt ut over dem som har minst fra før. En gang i oldtiden ble det også sagt at kaffebusken forgifter jorden den vokser i, slik at det ikke går an å dyrke andre vekster der. Mulig problemet er løst nå, for det er lenge siden jeg har hørt det gjentatt.

Det er ikke bare kaffedyrking som krever mye vann. Bomull, mandler, avocado og snittblomster kommer i samme kategori. Ifølge WaterAid kommer vi til å få se stadig større vannmangel i tiden som kommer. I dag lever 844 millioner på Jorden uten rent vann, mens fire milliarder bor i områder med vannmangel. Samtidig er mange land, inkludert land med vannmangel, avhengige av å eksportere vannkrevende produkter. WaterAid oppfordrer oss som forbrukere til å tenke over hva vi kjøper og hvorfra det kommer, men det gjør vel mange av oss allerede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s