Insektkalas

TV-aksjonen for Regnskogfondet søndag kveld ble en selsom historie i matveien, slik skjermbildet nedenfor fra sendingen viser. Her ble det hevdet at insektspising var måten å redde regnskogen på.

Morgendagens gourmetmåltid for miljøvennlige kjøttspisere. Skjermdump fra NRK.no
Morgendagens gourmetmåltid for miljøvennlige kjøttspisere. Skjermdump fra NRK.no

Det positive var fokuset på kjøttspising som et klimaproblem. Men det ble gitt inntrykk av at det eneste som er gunstig for klimaet når det gjelder matvanene våre er å bytte ut biff med maur, gresshopper og larver. Dette er ikke noe nytt. Men at man kunne spise mindre kjøtt ble ikke nevnt som et alternativ. Tvert i mot ble det formidlet et inntrykk av at kjøtt er livsnødvendig. At dette er tøv og tyder på manglende ernæringskunnskap er de mange millioner vegetarianere verden over som lever i beste velgående et bevis på.

Og man trenger ikke bli vegetarianer for å gjøre noe med vårt stadig voksende kjøttforbruk. Fra min barndom på et småbruk på Hedemarken husker jeg at vi hadde to kjøttfrie dager i uken. Pannekaker og suppe på lørdag, og grøt eller melboller med brunostsaus en dag midt i uken. Det var ikke for å spare miljøet, men fordi kjøtt var en verdifull ressurs man ikke sløste med. Julegrisen skulle jo vare til neste Jul.

Hvis fem millioner nordmenn tok to kjøttfrie dager i uken ville det ha samme virkning som hvis nesten halvannen million ble vegetarianere mens resten fortsatte med «business as usual».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s