Kjøpt og betalt

Forskning er i utgangspunktet å produsere kunnskap, og man tror at den er nøytral. Men denne troen kan utnyttes for å fremme egne interesser. Også forskere lar seg kjøpe. Tobakksindustriens bruk av forskere for å så tvil om sammenhengen mellom røyking og lungekreft er velkjent. Ofte fikk man forskere til å så tvil, nødvendigvis ikke til direkte å benekte. Men nok tvil til at røykere fortsatte å røyke, med tanker som at «det er jo ikke bevist» at røyking gir lungekreft.

Klimamafiaen
Tilsvarende kan man finne når det gjelder klima og global oppvarming. Noen av de samme aktørene som hjalp tobakksindustrien dukket også opp for å så tvil om global oppvarming. Men noen ganger er ikke forskerne å klandre, for annet enn at de utførte oppdragsforskning som er oppdragsgivers eiendom. Da er det slik at oppdragsgiver kan velge å skjule forskning som ikke «passer». Nå er det avslørt at ExxonMobil har visst om risikoen for klimaforandringer siden 1981, men har holdt dette skjult, og i stedet har finansiert klimafornektergrupper. Nå har statsadvokaten i New York startet etterforskning av selskapet.

Big Sweet
Nå er det avslørt at Coca Cola i 2014 donerte én million dollar til University of Colorado for å støtte opprettelsen av en gruppe forskere som skulle fokusere råd om bekjempelse av fedme med fokus på på mosjon, ikke på hva folk drakk og spiste. Nå har universitetet returnert pengene. Samtidig har Coca Cola fortalt at de siden 2010 har brukt 120 millioner dollar på støtte til grupper som driver fedmeforskning. Nå har flere av disse gruppene annonsert at avslutter forbindelsen til Big Coke. Det er sikkert fornuftig. Heller ikke forskere er så dumme at de biter den hånden som fôrer dem, og kan lett bli mistenkt for la seg påvirke av hvem som betaler.

En kommentar om “Kjøpt og betalt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s