Vi blir hva vi spiser

Mat-udonKroppen vår har ti ganger så mange bakterier som celler, og mange av dem bor i tykktarmen. Ikke overraskende at våre små leieboere kan ha betydning for vår helse, og det kommer stadig nye forskningresultater om dette. For eksempel er det forskning som kan tyde på at tykktarmen hos kjøttspisere inneholder bakterier som er effektive til å omdanne et stoff som finnes i rødt kjøtt til en substans som korrelerer med risiko for hjertesykdom.  Bakteriene i tykktarmen hos vegetarianere har ikke den samme evnen til å foreta denne omdanningen.

Nå viser en ny undersøkelse at sammensetningen av bakterier i tarmen raskt tilpasser seg forandringer i kostholdet.
Ti frivillige ble rekruttert til forsøket. I fem dager spiste de bare matvarer de fikk av forskerne. Halvparten spiste bare kjøtt, egg og ost. Den andre halvparten fikk bare plantebasert mat. Forsøkspersonene leverte avføringsprøver før, under og etter forsøket, og disse ble undersøkt for bakterieinnhold.

Det ble oppsto raske forandringer i bakteriesammensetningen, særlig hos kjøttspiserne. For eksempel fikk de en signifikant økning av bakterier som tolerer høye nivåer av gallesyrer og bakterier som bryter ned proteiner. Denne raske forandringen oppsto også hos vegetarianere som ofret seg på vitenskapens alter og gikk over på kjøttdiett i de fem dagene.

Tidsskriftet Science gjengir kommentarer fra forskere om ikke var involvert i studien om dette, og skriver:

«This is a very important aspect of a very hot area of science,» writes Colin Hill, a microbiologist at University College Cork in Ireland, who was not involved with the work. «Perhaps by adjusting diet, one can shape the microbiome in a way that can promote health,» adds Sarkis Mazmanian, a microbiologist at the California Institute of Technology in Pasadena, also unaffiliated with the study.

Det er åpenbart at hva vi spiser har innvirkning på vår helse ikke bare ved den direkte virkningen, men også mer indirekte ved at det kan påvirke de biokjemiske prosessene som foregår i slutten av fordøyelseskanalen. Men foreløpig vet man nok for lite om hva virkningene kan være.

2 kommentarer om “Vi blir hva vi spiser

  1. «Ti ganger så mange bakterier som celler» – Det var noe å tygge på (i overført betydning). Jeg blir jo i grunnen bare en samling bakterier med celler rundt, for å holde bakteriene «i hus».

  2. Men hver bakterie er mye mindre enn hver celle i kroppen, så selv om det er ti ganger så mange av dem utgjør de bare 1-3% av kroppsvekta.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s