Kjemiske stridsmidler i Skagerrak

Tildelingen av Nobels fredspris til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har igjen aktualisert bekymringen for kjemiske stridsmidler som ble dumpet i norske farvann rett etter den annen verdenskrig. I den forbindelsen sendte NRK Brennpunkt 10. desember en dokumenter om dumping av kjemiske stridsmidler i havet verden over.

Det ble i alt dumpet 160 000 tonn med kjemisk ammunisjon i den norske og svenske delen av Skagerrak. Utenfor Arendal ble betydelige mengder kjemisk ammunisjon dumpet på 550 – 700 meters dyp. Dette var ammunisjon produsert av Tyskland, som man ønsket å bli kvitt så den ikke skulle falle i urette hender, og den gangen var det en lettvint og grei måte å kvitte seg med den slags på. Siden har bekymringene kommet, både her i landet og i andre land.

For å finne ut mer om dette har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) foretatt undersøkelser i norske farvann, i 1989, 2002 og 2009, både for å kartlegge hva som finnes, og vurdere i hvilken grad dette utgjør noen fare. Selv om det ble funnet bomber som hadde inneholdt kjemiske stridsmidler, og som nå var rustet i stykker og tomme for innhold, ble det ikke funnet kjemiske stridsmidler i vannprøver. I sedimentprøver ble det funnet spor av kjemiske stridsmidler noen steder.

Siden de aktuelle kjemiske stridsmidlene er tunge væsker med høyt kokepunkt er det utenkelig at de kan komme opp til overflaten ved egen hjelp. Derimot er det tenkelig at trålfiskere kan få forurensede sedimenter om bord, men disse ansees for å representere liten fare. Det er verre med danske fiskere fra Bornholm, som stadig vekk har fått sennepsgass om bord, når de har fisket i farvann hvor det ble dumpet kjemiske stridsmidler på grunt vann.
Du kan lese mer om FFI’s arbeid med dette her, og nedenfor kan du se en kort video som viser bilder tatt av FFI i 2002. På videoen kan det også sees en rest av en trålpose som tydeligvis har satt seg fast i vraket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s