Allergi av støv på hjernen?

Da Berlinmuren falt og dro Jernteppet med seg ble helseinformasjon fra Øst-Europa tilgjengelig. Før hadde dette vært statshemmeligheter. Alle hadde ventet at astma og allergi skulle vise seg å være svært vanlig i de skitne og forurensede byene i øst. Det var jo alminnelig vedtatt at årsaken til slike plager var forurensning. I stedet viste det seg at de var mindre vanlige der enn i de «rene» Vesten. Var det kanskje ikke skitt og urenslighet som forårsaket den økende forekomsten av allergiplager.

Andre studier, både i Europa og USA viste også at barn som var oppvokst på gårder med husdyr var mindre plaget av slike lidelser.
Dette har ført til forskning på hva eksponering for mikroorganismer kan ha å si for immunsystemet. Og ikke minst om det er så bra å være pinlig renslig. Kanskje kroppen trenger å ha noe å bryne seg på. Kanskje støv på hjernen fører til mer allergi?

Mindre allergi med hund i huset

En skitten hund kan være bra for barna
Gi barna en hund å leke med

I en studie publisert i JAMA ble det påvist at barn i en forstad til Detroit som tilbrakte sitt første leveår i en bolig med minst to katter eller hunder, hadde langt lavere reaksjon på kjente allergener da de var 6-7 år gamle enn de som vokste opp i samme strøk i boliger uten kjæledyr.

Dette og lignende funn har ført andre forskere til å gjøre dyreforsøk for å studere dette nærmere.  I en artikkel i PNAS beskrives et forsøk der mus ble tvangsforet med husstøv. Kanskje ikke uvanlig at mus får i seg husstøv, men dette var laboratoriemus som bodde i renslige omgivelser. Hensikten med forsøket var nettopp å se om allergiske reaksjoner ble påvirket av oppvekstvilkår. Det ble samlet inn støv fra en bolig der det var en hund som løp ut og inn, og en bolig der det ikke var kjeledyr. Støvet ble samlet inn ved å støvsuge én kvadratmeter med støvsuger utstyrt med sterilt filter.
Da musene som var foret med støv fra henholdsvis hus med og uten hund ble utsatt for allergifremkallende stoffer, fikk musene som var utsatt for støv fra huset med hund langt færre allergiske reaksjoner. De hadde også langt høyere forekomst av melkesyrebakterien Lactobacillus johnsonii i de nedre tarmene. Og mus som ble foret med denne bakterien hadde også langt lavere allergiske reaksjoner, men «ekte» husstøv fra huset med hund hadde enda gunstigere virkning på immunresponsen. Så det er nok et komplisert samspill mellom flere mikroorganismer her.

Men dette er nok et eksempel på betydningen av de bakteriene vi har i kroppen vår  og kan gi en ytterligere indikasjon på at overdreven renslighet faktisk kan gi helseplager.

3 kommentarer om “Allergi av støv på hjernen?

  1. Vil dette være en unnskyldning for å skyve på lørdagens runde med bøtte og klut? Gjerne for meg. Bortsett fra kjøkkenbenken og omgivelsene hvor maten behandles. Der får man ikke la det gå helt «i hundene.»
    Forøvrig artig å se første episode av den svenske serien på NRK i går hvor damene går inn for å høyne standarden i matbutikken.

  2. Har man noen definisjon av hva «overdreven renslighet» innebærer? Håndvask når man kommer utenfra? Har tatt i penger (de har masse bakterier på seg, gule stafylokokker er også vanlige)? Flere undersøkelser har jo vist at en noe striksere rutine for håndvask i bl.a. barnehaver reduserer antall tilfeller med magesjau og forkjølelse betydelig (har lest opptil 30% reduksjon). For ikke å snakke om helsearbeidere… –

  3. Dette er ikke noe jeg har veldig god greie på men det inntrykket jeg sitter på er at det finnes studier som sier at det å vokse opp på gård sammen med dyr gir redusert risiko for å utvikle allergi. Det er det færre og færre som gjør i vår moderne verden. Sånn forslagsvis kan det tenkes at dyr har bakterier og annet som ligner på våre men som ikke virker så sterkt på oss – dette kan være med på å trene immunforsvaret vårt uten at vi blir alvorlig syke. Men dette tror jeg ikke at noen kan si sikkert ennå.

    Jeg bruker for øvrig selv ikke produkter som er antibakterielle – vanlig såpe burde være nok, tror jeg ihverfall. Vi har snille bakterier på oss og i oss som hjelper oss å beskytte oss mot de bakteriene som heller vil angripe oss og disse dør også hvis vi bruker antibakterielle produkter (og antibiotika). Det kan i alvorlige tilfeller faktisk også føre til helseproblemer.

    Dørhåndtak, penger og matvarer er klassiske eksempler på ting man bør omgås med forsiktighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s