Når Arbeiderpartiet ikke liker et forskningsresultat

NRK forteller at  Arbeidsdepartementet har sagt opp kontrakten med forskerne som skulle evaluere prestisjeprosjektet «Raskere tilbake» som er en av de største satsningene noensinne når det gjelder å få sykemeldte tilbake i jobb. Evalueringen ble bestilt av Arbeidsdepartementet i 2010. Arbeidet utføres av International Research Institute i Stavanger (Iris) i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Stavanger.

Så kan man jo undres på hva som er den egentlige grunnen til avbestillingen. Den formelle grunnen er at prosjektet er ett år forsinket, og mindre enn tre måneder før den endelige leveringen finner departementet at det ikke er «hensiktsmessig å fortsette dialog om nye utsettelser». Derfor betaler de ikke de siste 200 000 kronene.

Forskere eller konsulenter
Dyadebloggen har tidligere tatt for seg problematikken med oppdragsforskning og konsulentvirksomhet Dette ble blant annet aktualisert i forbindelse med at nettopp det foran nevnte Arbeidsdepartement forsøkte å få SINTEF til å forandre en rapport om sykefraværet i Norge, hvor de ikke likte konklusjonen.

Men i det foreliggende tilfellet opplyser forskerne at de kommer til å offentliggjøre rapporten uansett. Det er også det eneste riktig. Forskning er å produsere kunnskap, og kunnskap som er produsert for offentlige midler er allmennhetens eiendom.

Tiltak må evalueres
Den eneste måten å slå fast om tiltak virker er å evaluere dem, og gjøre det med anerkjente forskningsbaserte metoder.

Så får vi se om Arbeiderpartiet har rett når de i følge NRK sier på sine nettsider at

«Raskere tilbake» er en suksess.
«Ordningen Raskere tilbake har gitt resultater: Pasienter rapporterer om økt livskvalitet og økt mestring i hverdagen, og sykefraværet er redusert,»

Man kan jo lure når Arbeiderpartiet kort tid før valget ikke vil ha noe med den endelige evalueringen å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s