Er kunstig biff vegetarisk?

OksestekWinston Churchill så for seg muligheten for å kvitte seg med husdyrene og likevel nyte en, om ikke blodig, så i alle fall biff.  I sitt essay, «Fifty Years Hence», som opprinnelig ble publisert i Strand Magazine i 1931 skriver han om sine visjoner for fremtiden, og noen er virkelig fremtidsrettet.
Han ser blant annet for seg  for seg at fusjonsenergi skal kunne gi menneskeheten all den energi vi trenger:

Nuclear energy is at least one million times more powerful still (than coal). If the hydrogen atoms in a pound of water could be prevailed upon to combine together and form helium, they would suffice to drive a thousandhorsepower engine for a whole year.

Han peker også på at det er energien fra solen som skaffer oss det vi spiser, og det absurde i at mange foretrekker mat som først har passert gjennom husdyrene, slik at bare en forsvinnende del av den opprinnelige solenergien blir utnyttet.

The radiation from the sun produces from the carbonic acid in the air more or less complicated carbon compounds which give us our plants and vegetables. We use the latent chemical energy of these to keep our bodies warm; we convert it into muscular effort. We employ it in the complicated processes of digestion to repair and replace the wasted cells of our bodies. Many people, of course, prefer food in what the vegetarians call ’the secondhand form’, i.e. after it has been digested and converted into meat for us by domestic animals kept for this purpose. In all these processes, however, ninety-nine parts of the solar energy are wasted for every part used.

Men i fremtiden ser han for seg at denne sløsingen kan det bli en slutt på.

We shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing, by growing these parts separately under a suitable medium……… The new foods will from the outset be practically indistinguishable from the natural products, and any changes will be so gradual as to escape observation.

Det er forbløffende hvor kunnskapsrik Churchill må ha vært for å kunne skrive dette. Men han var nok litt for optimistisk med tanke på hvor lang tid det ville ta. Fusjonsenergi har det vært forsket på i minst 50 år, og det er fremdeles et godt stykke igjen.

Kunstig kjøtt har det også vært forsøkt å lage lenge, uten at det har lykkes. Men nå er det annonsert med brask og bram at en hamburger som er laget av kjøttslintrer dyrket i petri-skåler av en stamcelleforsker ved Maastricht universitetet i Nederland  vil bli vist fram på et kunstsenter i London førstkommende mandag. Foran inviterte journalister vil to frivillige spise den. Kjøttet er dyrket fra stamceller fra kveg, og prosjektet har til nå kostet 375 000 dollar.

For oss som er vegetarianere kan dette reise et prinsipielt og etisk problem. Kan man regne slik kunstig kjøtt som vegetarisk? På den ene siden har det ikke vært nødvendig å slakte et dyr for å lage det. På den andre siden inneholder det muskelceller som vanlig biff. Men foreløpig ser det ut til å være en stund til dette kommer i vanlig handel, så vi har god tid til å tenke oss om.

5 kommentarer om “Er kunstig biff vegetarisk?

 1. Det er vanlig å dyrke dyreceller i laboratoriet ved hjelp av serum fra blod fra dyr (særlig kalver). Dyreceller trenger vekstfaktorer for å vokse. Dette er helt spesielle biologiske molekyler med kompliserte strukturer som vi har mange forskjellige typer av i blodet vårt. Den letteste og billigste måten å få tak i mange slike er å bruke blod direkte. For å produsere bare en og en vekstfaktortype av gangen for å selge i konsentrert form så tror jeg at man kan prøve å rense blodet med mer avanserte teknikker eller dyrke dem med genteknologi, f.eks. ved å sette menneskevekstfaktorgener inn i bakterier. Bakterier vokser fortere enn dyreceller og trenger ikke blod for å vokse selv (de spiser som oftest proteiner fra gjærekstrakt isteden).

  Det finnes helt kunstige medium (det er det celledyrkingsvæsker heter) som er spesielt beregnet på dyrking av stamceller. Det er stamceller som ble brukt til å dyrke denne kjøttdeigen. Bruk av kunstige medier er det smarteste med tanke på mulig smittefare, men kunstige medier er mye dyrere enn de som bruker blodprodukter som tilsetning. (De er også veldig lure å bruke til forskning fordi all naturlig variasjon i blodet kan elimineres som kilde til forskjeller i forsøkene dine.) Hvis vekstfaktorene i mediet er dyrket i bakterier, så vil det bare være selve biffcellene som ikke er vegetariske….

 2. Ja, det nevnes jo i den artikkelen fra Science jeg lenker til at det dyrkede kjøttet er dyrket i et medium som inneholder serum fra kalvefostere. Og det får man tak i fra slakterier der man har tatt livet av kua. Så det er kanskje langt fram til jeg kan kjøpe kunstig kjøtt som jeg vil betrakte som vegetarisk. Det kommer litt an på hva som er bakgrunnen for å velge å ikke spise kadavere. Men Churchills fremtidsvisjon viste jo at han har forstått at det er et enormt sløseri å spise bruktmat (second hand food). Altså mat som allerede er brukt av et dyr.

  Jeg har av og til fantasert om muligheten av prosessere grovfor (gras, høy) på samme måten som kua gjør i magene sine, og produsere et melkelignende produkt som kan brukes som menneskemat uten å bruke mesteparten av energien i foret til å holde liv i en stor kukropp. Jeg sitter å skriver dette i mine foreldres gamle hus, og her er det et stort fellesfjøs 300 m unna. Og dit går det lass på lass med rundballer. Hva om man i stedet for å putte dette gresset inn i 30-40 kuer puttet det i fermeteringstanker der mikroorganismer omdannet det til menneskemat på samme måten som i kumagene. Det bør jo la seg gjøre. Kua klarer det jo.

 3. Kua har som kjent ikke mindre enn fire mager. Det høres litt high-tech ut?

  Det eneste jeg har hørt om hittil som noen har tenkt å lage av stivelsesrikt plantemateriale er biodiesel.

 4. Det er vel nettopp det som skjer i kumagene, at cellulose blir brutt ned til noe som er fordøyelig. Og jeg synes å huske at jeg har lest noe om at man har forsøkt å kartlegge mikrobene i kumagene for å komme på sporet etter noe som kan bryte ned cellulose og omdanne den til noe som kan brukes videre. Muligens til biodiesel, eller enda mer sannsynlig til sukker som kan gjæres og produsere bioetanol. Da kunne man utnytte hele maisplanten både til mat og drivstoff. Ikke som i dag hvor produksjon av bioetanol av maiskorn i USA har fordoblet prisen på fattige mexikaneres tortilla. Men det er visst fortsatt et stykke fram.

  En sidebemerkning når det gjelder ku og cellulose. Fra min tidligste barndom rett etter krigen husker jeg at vi hadde noen store hvite papplignende flak liggende. Det var ren cellulose som var levert av en eller annen fabrikk til bruk som kufôr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s