Snillere av å meditere?

I de siste årene er det gjort mye forskning på meditasjon. Forskningen fokuserer gjerne på helse-effekter, hjerneaktivitet og stressmestring. Samtidig har vi som praktiserer meditasjon også en følelse av at regelmessig praktisering av meditasjon også kan gjøre at vi reagerer mer adekvat i forskjellige situasjoner. Men dette er vanskelig å forske på.

Nå har forskere ved Notheastern University i Boston foretatt et forsøk som kan si noe om dette. Deltagerne i i forsøket ble delt i tre grupper. To av gruppene lærte to forskjellige typer meditasjon på et åtte ukers kurs. Den tredje gruppen ble satt på en venteliste. Så skulle resultatet evalueres. Deltagerne (også de som sto på ventelista og ikke hadde deltatt i noe meditasjon) kom enkeltvis til det de trodde skulle være en evalueringssamtale. Men først kom de til et venterom der det bare var tre stoler. To av stolene var opptatt. De som satt der var skuespillere som var instruert om hva de skulle gjøre. Og etter at forsøkspersonen hadde satt seg på den ene ledige stolen kom det inn en person som gikk på krykker og tydeligvis hadde store smerter. De to skuespillerne ignorerte personen og ble bare sittende.

Nå kom den virkelige testen. Ville den tredje personen, altså den som deltok i forsøket, følge eksemplet til de to andre og ignorere den hjelpetrengende personen, eller ville de reise seg og tilby sin stol til den som hadde et tydelig behov for å kunne sitte?

Det viste seg at halvparten av de som hadde deltatt i meditasjonsgruppene gjorde det, uavhengig av type meditasjon. Bare 15% av de som hadde stått på venteliste tilbød sin stol til den hjelpetrengende. Kanskje får man mer medfølelse med andre av å meditere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s