Nobelpris til forskernes favorittlåtskriver

Da jeg først hørte nyheten om at Bob Dylan hadde vunnet årets Nobelpris i litteratur trodde jeg at jeg hørte feil. Jeg var kanskje ikke den eneste. Men det er i alle fall ikke noen tvil om at Bob Dylan er populær blant forskere, i alle fall biomedisinske forskere. Hvordan det er blant fysikere vet jeg ikke. Men en gruppe forskere ved Karolinska Institutet (KI) i Sverige oppdaget at Dylans tekster hadde sneket seg inn i vitenskapelige artikler i mange år, og holdt en opptelling, som de publiserte i julenummeret av British Medical Journal i 2015

En av de første var tittelen på en artikkel om nitrogenoksid og betennelser, med den vitenskapelige tittelen: “Nitric oxide and inflammation: the answer is blowing
in the wind,” som ble publisert i tidsskriftet Nature Medicine i 1997. De tre forskerne ved KI, en bibliotekar, en statistiker og en professor i molekylær toksikologi bestemte seg for å finne ut hvor mange sitater som kunne tilskrives Bob Dylan som var å finne i vitenskapelige artikler. En av de første var en tittel fra 1974: “Knockin’ on pollen’s door: live cell imaging of early polarization events in germinating Arabidopsis pollen.”

Den aller første de fant var fra 1970, i Journal of Practical Nursing: «The times they are a’changin’». Denne teksten har vært brukt 134 ganger siden da. Den nest mest brukte er Blowin’ in the Wind” (36 ganger).
I en artikkel fra Karolinska Institutet fra 2003 klarte forskerne å bruke to Dylan-sitater i samme tittel: «Blood on the tracks: a simple twist of fate?»

Flere betraktninger om forskeres bruk av Dylan-sitater kan du lese i artikkelen i BMJ, i alt 213 sitater.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s