USA-valg og spådommer

Også her i landet er interessen for presidentvalget i USA stor, og hver dag kommer en strøm av nye meningsmålinger som forårsaker det store nyhetsoppslag og dypsindige kommentarer i Dagsrevyen og andre nyhetskanaler, i alle fall hvis de nyeste målingene er litt forskjellige fra de forrige. Meningsmålinger er alle forsøk på å si noe om tilstanden i en hel befolkning ved å måle tilstanden i en liten brøkdel av befolkningen. Det behøver ikke nødvendigvis være politiske målinger. De fleste forsøker å si noe om andre faktorer, som når meningsmålerne for eksempel spør om hvor ofte jeg går på kino, og hvorfor og med hvem.  Dette kan sikkert gi nyttig informasjon for de som driver kinodrift. Og når det gjelder politiske meningsmålinger kan de være nyttige for de politiske partiene.

Men når det gjelder meningsmålinger som forsøker å si noe om utfallet av et presidentvalg kan man jo lure på om det først og fremst er for å gi mediene noe å skrive og snakke om. I alle fall når det er bare to dager igjen til valget, og det er for sent for kandidatene å  dra særlig nytte av å få vite at de ligger to prosent bak konkurrenten. Dessuten kan usikkerhetene være store. Noen av grunnene til dette skrev Dyadebloggen om før forrige presidentvalg i USA.

Flere målinger gir mer informasjon, men er den sikrere?

Men nå strømmer nå målingene på, og de gir forskjellige resultater. Går det sa an å trekke noen nyttige konklusjoner  av dem? En som har spesialisert seg på dette er statistikeren Nate Silver, som er redaktør av bloggen fivethirtyeight (det er 538 valgmenn). Her bruker han vitenskapelige statistiske metoder for å analysere meningsmålingene og komme fram til sikrere informasjon. Ved presidentvalget i 2008 forutsa han riktig valgutfall i 49 av 50 delstater, og i 2012 klarte han på denne måten å forutsi valgutfallet i alle de 50 amerikanske delstatene og District of Columbia. Før det hadde han utviklet et system for å forutsi resultatene i den amerikanske baseball-serien. Og i 2009 utropte Time ham til en av de 100 mest innflytelsesrike personer i verden. Metoden som brukes for å forutsi et mulig utfall av valget er beskrevet her.

Det dreier seg om sannsynligheter

Ut fra de mange meningsmålingene og annen informasjon, blant annet om usikkerhetene i informasjonen, kjøres det simuleringer av valgene i de forskjellige statene. I alt blir det kjørt ti tusen simuleringer, og resultatet kommuniseres så som sannsynligheter for et bestemt utfall til slutt. I skrivende stund (kl 2330 6. november 2016) er det 64,9% sannsynlighet for at Clinton vinner, og 35% sannsynlighet for Trump. Den manglende promillen kommer av at også de uavhengige kandidatene er med i beregningene. Og det forutsies at Clinton får 291,6 valgmenn og Trump 245,7. Det trengs 270 for å bli valgt, og antall valgmenn må nødvendigvis være heltall, Desimalene i tallene ovenfor er kommet fram ved utregningene.

Hva betyr disse sannsynlighetene?

Nå kan man jo spørre seg hva disse tallene betyr. Ut fra vanlig forståelse av statistikk betyr det at dersom det hadde vært mulig å repetere valget et uendelig antall ganger på samme dag og under samme betingelser, ville Clinton blitt valgt i 64,9% av valgene, og Trump i 35%. Så egentlig er den nyttige informasjonen at det er noe mer sannsynlig at Clinton blir valgt enn Trump. Dette kunne vært nyttig å vite hvis jeg skulle vedde med noen om utfallet, men å angi en prosentsats med én desimal gir bare et falsk inntrykk av at forutsigelsen er mer nøyaktig enn den er. Og det er verdt å merke seg at Clinton bare har en margin på 22 valgmenn over minimum, og i vippestaten Florida er det 29 valgmenn som går til den som får minst én stemme mer enn den andre.  I 2000 var forskjellen mellom George W. Bush g Al Gore bare et sted mellom 500 og 2000 stemmer i Florida. Hadde Gore fått noen hundre stemmer mer kunne verden sett annerledes ut i dag.

OPPDATERING 7/11. CNN kom nettopp med nyheten om at de nå har sett på de siste e-posten til Hillary Clinton, og fortsatt mener at hun IKKE har gjort noe kriminelt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s