Kongekrabbe: De verste antagelsene bekreftet

Så har den kommet, forskningsrapporten vi har ventet på i mange år, den som forteller hva kongekrabben gjør med miljøet. Her blir de verste antagelsene bekreftet:

 • I områder med mye kongekrabbe er ALLE større organismer med liten bevegelsesevne, slik som sjøstjerner, gravende børstemark og større muslinger enten borte eller sterkt redusert.
 • Noen få svært små arter av børstemark og muslinger har blitt mer tallrike. Resultatet er et artsfattig bunndyrsamfunn dominert av noen få arter.
 • Viktige økosystemfunksjoner til bunndyrsamfunnet stopper opp. Spesielt fører fraværet av store gravende børstemark til at bunnsedimentene ikke tilføres tilstrekkelig med oksygen. Resultatet ligner det som kjennes fra sterkt forurensede områder.

Om det ikke kommer tydelig nok frem, så betyr dette i klartekst at kongekrabben kan skade det marine miljøet på måter som kan få store konsekvenser. I norske farvann er kongekrabben nå utbredt fra den russiske grensen til et stykke vest for Nordkapp. I tillegg er det spredte forekomster lenger vest og sør med Trøndelag og Bergen som de sørligste funnstedene. Svalbard, med sin unike og verneverdige natur, er et potensielt nedslagsområde kongekrabben enda ikke har nådd.

Det bør nå være rimelig klart at kongekrabben må bekjempes og ikke vernes som en delikatesse og inntekt for de få heldige som får delta i det lukerative fisket.

12 kommentarer om “Kongekrabbe: De verste antagelsene bekreftet

 1. Interessant. Har du noen informasjon om hvilke tiltak som egner seg for å bekjempe bestanden?

 2. Det eneste som kan få ned bestanden er fiske. I dag er kongekrabben faktisk vernet øst for Nordkapp med unntak av et begrenset kvoteregulert fiske på hanner over en viss størrelse. Lenger vest er det åpent fiske. Det er noen tegn som tyder på at dette begrenser spredningen, men det er for tidlig å konkludere om det. Men så lenge det er en beskyttet bestand øst for Nordkapp, kan det jo stadig spres nye individer derfra. Det er også mulig at den kan spres herfra nordover til Svalbard. Det mest effektive tiltaket vil derfor være å oppheve vernet øst for Nordkapp.

 3. Afenposten har i dag et oppslag om eksport av levende kongekrabbe som betales med opptil 800 kr kiloen på eksklusive restauranter i utlandet.
  http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article3884253.ece
  I samme artikkel står det også at:

  «For å bevare bestanden blir det kun fanget hannkrabber.»

  Hvordan rimer dette siste med at kongekrabben egentlig ar et skadedyr som bør bekjempes? Burde man ikke da tillate ubegrenset fangst? I stedet er det satt en kvote på 1200 tonn i Øst-Finnmark.

 4. Per A: Vi snakket/skrev visst i munnen på hverandre. Innlegget ditt kom mens jeg skrev mitt, og det gjelder jo samme problemet. Du besvarte spørsmålet mitt før jeg fikk stilt det.

 5. Dykket utenfor Kirkenes i 2006. Så dem på nært hold, Ganske digre, ganske aggressive. Det har vel lenge vært klart at spredningen burde begrenses – men det hjelper kanskje på beslutningsprosessen når det foreligger mer konkrete vitenskapelige funn.

 6. Hvorfor skal fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen bry seg om kongekrabben, det eneste som er av interesse for denne damen er hennes millionfortjeneste med oppdrettfisk. Det er rett og slett uforskammet at hun ikke svarer, men nesten hele regjeringen er jo sammensatt av egoistiske rikinger.

 7. Kongekrabber er kongekrabber. Dem kom krypende fra russland etter at noen russere mente det var lurt å sette dem ut. I stedet for å stå med lua i handa og gitt bort havområder til russerne burde staten Norge forlangt en solid erstatning for skadedyret dem satte ut i havet. Avtalen ble forøvrig hyllet av dressklette menn med slips, som en seier for Norge, noe som viser seg å være det stikk motsatte.

  http://www.oevrebotten.com/

 8. (Den manglende/dårlige) håndteringen og påfølgende skadevirkninger av kongekrabben får meg dessverre til å se store likhetstrekk med innvandringspolitikken som regjeringen også skakkjører landet med …

 9. Prøv å ta en tur til varangerfjorden, når d e dårli vær å have blir litt grov så kan du faktisk lukte lukten av DØDT hav, varangerfjorden å mot vardø/ båtsfjord e terrorisert av krabbe.. Bynne å bli ekstremt lenger vestover i finnmark også. Egentli ganske utruli at ho presterte å sette ned krabbekvota med langt åver 50%. Havet er i tilegg smekkfullt av ho krabber, hver av dem legge ca 34-40 000 egg kvær. Når æ va me på krabbefiske så kunne vi ikke ta mer enn 15% innblanding av ho krabber i fangsten. 1000 kg hannkrabber = 150 kg ho krabber.. Helt sykt. D som står i avisa i dag om at d e dyremishandling, BULLSHITT! Ha en fin dag videre:)

 10. Det handler ikke om at det er skadedyr eller hvilken skade den gjør, det handler om at noen få utvalgte som har venner på tinget, tjener 300 kr kiloen…. alt for god gevinst for de som er innblandet…

 11. 300? Kor du har fått dn infoen fra? Du kan prøve å gange d med 2 så blir det mer rett.. Men det e sant, e nån som tjæne før mye pæng på krabben. Pænga har før mye å si, ikke så farli hvis alt anna går t hælvette.

 12. Christopher
  De vitenskapelige funnene kan du finne der hvor krabbene har vært. Der er havbunnen nærmest ørken. Dessuten er jeg av den oppfatning av at alle fremmede arter bør utryddes i norsk flora of fauna. Se hva som skjer feks i Austraila når man introduserer nye arter…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s