Fotball, lagspill og vitenskap

Å spille på lag er fundamental for mange menneskelige aktiviteter, fra arbeidsliv til idrett til vitenskap. Ikke minst har dette stor aktualitet nå under det pågående fotball-VM.

Men lite er kjent om hvordan dette øker kreativiteten, og hvordan man kan måle bidraget fra de individuelle lagmedlemmene. Forskere fra Northwestern University i Evanston, Illinois, med Louis Amaral i spissen satte seg fore å rette på dette, og siden portugisiskfødte Amaral er en ivrig fotballtilhenger var det naturlig å se på fotball. Utgangspunktet var fotball-EM i 2008, og med grunnlag i metodikk som er brukt for å studere sosiale nettverk som Facebook utviklet de dataprogrammer som gjorde det mulig å studere hvordan individuelle spillere bidro til resultatet for laget.
Programmet følger ballens bevegelser gjennom laget, og gir poeng til spillerne for presise pasninger og pasninger som resulterer i skudd på mål. Derimot teller det ikke med om ballen faktisk går i mål, ut fra en vurdering av at her er det mange tilfeldigheter som spiller inn. Ut fra dette gis det poeng til de forskjellige lagene og spillerne.
Resultatet er sammenlignet med hvordan de forskjellige spillerne ble vurdert av sportsjournalister som fulgte turneringen, og det ble funnet at det bar bra samsvar, men ikke helt nøyaktig. Xavi Hernandez, som ble utropt til turneringens beste spiller kom på delt førsteplass sammen med Sergio Ramos, mens toppscorer David Villa kom på 9. plass totalt. Hele studien, som har den vitenskapelig korrekte, men lite spennede tittelen«Quantifying the Performance of Individual Players in a Team Activity» kan leses her.

Forfatteren av studien mener at valideringen av den er så god at metodikken også kan brukes i andre studier av komplekse sosiale fenomener, som for eksempel hvordan forskergrupper kommer fram til en felles publikasjon.

2 kommentarer om “Fotball, lagspill og vitenskap

  1. Hvorfor havner toppscorer David Villa på 9. plass totalt? Er det fordi han er spesielt dyktig til å skyte fremfor å foreta pasninger? Eller er det slik at aleneprestasjoner i en del situasjoner har en styrke fremfor lagspill? Det kunne vært interessant og sammenholdt observasjonene med spillerens vurdering av egne og andres prestasjoner, hva andre spillere ville gjort med ballen f.eks., og som kanskje kunne gitt litt forklaring på hvorfor bestemte pasninger førte til resultat.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s