Svineinfluensa: en vaksinedose er nok

Norge har kjøpt inn 9 millioner doser vaksine mot svineinfluensa.  Dette skulle gjøre det mulig å gi alle innbyggere i landet to doser vaksine, som ble ansett nødvendig. Nå viser en undersøkelse foretatt i Australia at én dose gir immunitet.

Undersøkelsen ble publisert på nettet av New England Journal of Medicine i går (10. sept). 240 personer mellom 18 og 64 år ble rekruttert til studien, og ble delt i to grupper, under og over 50 år. Hver gruppe ble igjen delt vilkårlig i to. Den ene fikk en dose på 15 mikrogram vaksine, den andre fikk 30 mikrogram vaksine. Etter 21 dager ble blodprøver fra personene undersøkt for antistoff mot H1N1. 96,7% av de som fikk den minste dosen hadde da antistoff, og 93,3% av de som fikk den største dosen hadde antistoff. I praksis betyr dette at det ikke var noen forskjell, og at den laveste dosen vaksine var tilstrekkelig til å gi immunitet. Ingen alvorlige bivirkninger ble registrert, men nesten halvparten rapportere om ømhet eller smerter på injeksjonsstedet eller moderat hodepine. Men ingen opplevde dette som så alvorlig at de trakk seg fra undersøkelsen.
Forskerne bak undersøkelsen sier at:

A single 15-µg dose of unadjuvanted 2009 H1N1 vaccine resulted in titers of 1:40 or more on hemagglutination-inhibition assay in 96.7% of adult subjects, despite the prevailing assumption that two doses of vaccine would be required. These results will help to inform pandemic planning, especially in light of widespread concern about vaccine availability because of low manufacturing yields.16 The high level of immune protection afforded by a single 15-µg dose should improve the coverage and logistics of mass H1N1 vaccination programs.

Dette er en foreløpig rapport, undersøkelsen pågår, og forskerne sier da også til slutt i artikkelen at:

Several important questions remain unanswered in this trial. First, since we studied healthy adults, trials need to be conducted in other populations that may have different responses to the vaccine, such as the elderly, children, and those with impaired immunity. Second, given the robust immune response to a 15-µg dose, lower antigen doses should be explored. Third, although our study is being carried out in one locality in Australia during winter in the Southern Hemisphere, our findings need to be borne out by studies in locations where the epidemiology of the pandemic may be different. Finally, estimates of the true effect of the vaccine when used in mass immunization programs will come from vaccine-effectiveness studies.

Men i dette tilfellet haster det med rask publisering, da dette kan ha betydning for planer om vaksinasjon av store befolkningsgrupper. Og i alle fall kan det tyde på at Norge har mer enn nok vaksine, særlig tatt i betraktning at det kanskje ikke er nødvendig å vaksinere hele befolkningen. Du kan også lese mer om dette på New York Times. Men samtidig er det mye som tyder på at viruset er mer seiglivet og lengre smittsomt enn tidligere antatt. I neste måned får vi kanskje vite mer. Da begynner utprøvingen av vaksinen i Norge

9 kommentarer om “Svineinfluensa: en vaksinedose er nok

  1. Veldig gode nyheter men kanskje ikke grunnlag nok for å ta noen avgjørelse for Norges vedkommende. Få testsubjekter, de var som du understreker ved god helse, og så vil vel populasjons-spesifikke genetiske forhold kunne spille inn.

    Et lite apropos til den forrige bloggposten om vaksineproduksjon, det vanlige er vel at det går med et egg eller to pr dose slik at for pandemivaksinen skulle det bli ca 3 egg per innbygger (for to doser). Men det er allikevel veldig mange egg!

    Det er ikke sikkert vaksinen Norge nå mottar vil gi beskyttelse mot nye utgaver av pandemisk H1N1 som måtte dukke opp i løpet av neste år i en eventuell bølge nr 2 eller 3. Det hadde vært interessant å vite om Norge har en vaksineavtale på plass som sikrer ny vaksine skulle det oppstå behov for det neste år.

  2. Nei, det ville være uansvarlig å bygge et vaksinasjonsprogram på en enkelt undersøkelse som ble gjennomført raskt. Og som jeg også har skrevet ved andre anledninger, forskning er ikke å produsere absolutte sannheter. Hvert enkelt resultat er et ledd i en møysommelig oppbygging av kunnskap. Derfor vil dette resultatet kunne være et ledd i en kunnskapskjede som kan komme til nytte ved senere anledninger.

    Når det gjelder antall egg pr vaksinedose tok jeg tallet fra en artikkel i Scientific American som jeg refererte til. Det er godt mulig dette tallet ikke er helt riktig. Jeg ser forresten at USA regner med å ha 195 millioner vaksinedoser til en befolkning på litt over 300 millioner ved nyttår. Så der kan det at det kanskje holder med en dose være godt nytt. De ville uansett ikke kunne gi hver innbygger to doser, slik Norge kan.

  3. Løgn.
    Om Tamiflu er så effektivt som du påstår så forklar meg hvordan en ung jente som hadde tatt vaksine døde nå nylig av svineinfluensa.
    Vaksinen er ikke godt nok utprøvd til at noen kan si at denne skal fungere som den er ment til å gjøre. Det er rapportert alvorlig mange dødsfall bare av folk som tar vaksinen og ikke får svineinfluensa. Tamiflu er ikke løsningen til en pandemi.

    http://doctorandy.blogspot.com/2005/11/more-tamiflu-deaths.html

    http://www.nwotruth.com/setting-the-people-up-to-die-a-conspiracy-of-silence-about-swine-flu-natural-remedies/

  4. Tamiflu er ikke vaksine. Dessuten påstår jeg ikke noe som helst. Jeg refererer en undersøkelse som er publisert i et meget anerkjent medisinsk tidsskrift.

  5. I norge er det ikke mulig å teste seg for antistoff H1N1. Noen som vet om det finnes slike tilbud i utlandet? (Foruten forskning). Mange som er usikre på om de har hatt svineinfluensa…. Og blir kanskje unødig stilt ovenfor vaksinevalget.

  6. Jens K:
    Tamiflu er en medisin som demper symptomene ved å redusere hastigheten influensavirus sprer seg fra celle til celle i kroppen.

    En vaksine inneholder dødt eller svekket smittestoff som er for svakt til å fremkalle sykdom, men som får kroppen til å bygge opp antistoffer som vil gjenkjenne og angripe det ekte smittestoffet. Det er det samme som at hvis man har hatt en smittsom sykdom som f. eks. meslinger én gang vil man være immun mot den resten av livet.

    Men når det gjelder influensa oppstår det stadig nye varianter av viruset som kroppens immunsystem ikke gjenkjenner. Derfor er det nødvendig å lage ny vaksine for hvert nytt virus.

    Det er først i disse dager vaksine mot svineinfluensa er kommet hit til landet. Det tilfellet signaturen «Ole» nevnte og som jeg svarte på inntraff lenge før det i det hele tatt fantes vaksine her i landet.

Legg igjen en kommentar