Global oppvarming åpner nye vannveier

En stor gruppe forskere fra USA, Canada, Danmark, Storbritannia, Island, Finland og Norge har sett på temperaturutviklingen i Arktis (nord for 60 grader) gjennom de siste 2000 år.
Fram til det foreligger direkte temperaturmålinger fra ca 1860 er temperaturene basert på prøver fra isbreer, sedimenter i innsjøer og treringer. I løpet av disse 2000 år har det vært en reduksjon i solstrålingen i Arktis om sommeren på grunn av at jordens rotasjonsakse forandres. Ved 65 grader nord har denne forandringen tilsvart en reduksjon i solstrålingen ved toppen av atmosfæren på ca 5 W/kvadratmeter. I samme tidsrom, fram til begynnelsen av det 20. århundre, har det vært en reduksjon i middeltemperaturen i Arktis på ca 0,22 K pr 1000 år. Fram til år 1900 ble det funnet en meget klar korrelasjon mellom temperaturforandringen og forandringen i solstrålingen. I 1950 burde dette ha blitt akkumulert til en reduksjon på 0,5 K, siden reduksjonen i solstrålingen har fortsatt.

I stedet var det en temperaturøkning på 0,2 K. De siste ti årene (1999-2008) er temperaturen i Arktis 1,4 K høyere enn hvis den avkjølende tendensen fra de siste 2000 år hadde fortsatt. Dette er mer enn den gjennomsnittlige globale temperaturøkningen, og kan bare forklares ved en positiv tilbakekobling, blant annet forårsaket av reduksjonen av isdekket i Arktis. Og dette åpner altså nye skipsfartsruter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s