Sofagriser dør oftere av korona

Det er i alle fall konklusjonen i en undersøkelse som nettopp er publisert i British Journal of Sports MedicinHer benyttet man data fra et amerikansk privat helsesystem, Kaiser Permanente, hvor det var samlet inn helsedata om medlemmene. Ved besøk for helsesjekk ble medlemmene spurt om deres mosjonsvaner. Systemet hadde derfor data for medlemmenes helsetilstand flere år tilbake da koronaen brøt ut. Den fysiske aktiviteten var beskrevet etter selvrapportert tid brukt på fysisk aktivitet i tre kategorier. Inaktiv (mindre enn ti minutter i uka), noe aktiv (11-149 minutter/uke) og mer enn 150 minutter rask gange pr. uke. Det siste er den anbefalte aktiviteten av amerikanske helsemyndigheter, og tilsvarer også hva norske myndigheter anbefaler. Med fysisk aktivitet menes f.eks. en rask spasertur.

Denne undersøkelsen tok for seg medlemmer av helsesystemet ved 15 helsesentre i det sydlige California. Man fant at i tidsrommet fram til 20. oktober 2020 var det av helsesystemets snaut fem millioner medlemmer omtrent 100000 som var koronasmittet. Av disse var det 49440 personer hvor man hadde minst tre foregående målinger av fysisk aktivitet i tidsrommet før koronaen slo til.  Gjennomsnittsalderen på disse var 47,5 år, 61,9% var kvinner. Gjennomsnittlig KMI (kroppsmasseindeks) var 31,2, altså noe overvektige. Når det gjaldt fysisk aktivitet var 14% inaktive, 6,4% oppfylte myndighetenes anbefalinger om fysisk aktivitet, mens resten var middels aktive.

Av de minst fysisk aktive ble 10,5% lagt inn på sykehus, 2,8% på intensivavdeling og 2,4% døde. Blant de som var noe aktive ble 8,9% lagt inn, 2,5% på intensiven og 1,5% døde. Blant de som var fysisk aktive minst 150 minutter i uka ble 3,2% lagt inn, 1% havnet på intensiven og 0,4% døde.  Diagrammet nedenfor viser sammenligningen.

Her er det flere faktorer på ta hensyn til, blant annet andre sykdomstilstander. Men forskerne finner likevel at den sikre konklusjonen man kan trekke av undersøkelsen er;

Pasienter med covid-19 som var inaktive de siste to årene før pandemien kom hadde større sannsynlighet for lagt inn på intensivavdeling og for å dø, enn de som oppfylte de retningslinjene helsemyndighetene (i USA) anbefaler.

De eneste faktorene som hadde like stor betydning som fysisk inaktivitet for et alvorlig utfall av covid-19 var høy alder eller å være organtransplantert.

Her kan det også være et poeng å merke seg at selv en beskjeden fysisk aktivitet kan gi en vesentlig forbedring av helse,. Man trenger ikke være i aktivitet 150 minutter i uke slik myndighetene anbefaler. Selv uten pandemien er det en fordel å røre litt på seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s