Nå kommer vaksinene

Nå er to vaksiner blitt raskt godkjent av det amerikanske legemiddelverket (FDA). Tiende desember møttes «Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee»  for å ta stilling til om vaksinen fra Pfizer-BioNTech kunne godkjennes til bruk som en nødløsning i forbindelse med pandemien. Blant dokumentene som ble lagt fram her var beskrivelser av den utførte utprøvingen, og det kan være av interesse å se hva som kom fram her.

Slik ble vaksinen prøvd ut

Målet var at vaksinene prøves ut på 44000 personer som representerte et representativt utvalg av befolkningen. Halvparten fikk vaksinen, den andre halvparten en uvirksom placebo. Hvem som fikk hva ble tilfeldig fordelt, og ingen visse hva de fikk. (En Powerpointpresentasjon fra Pfizer kan lastes ned her. ) Vaksinen ble gitt i to omganger med tre ukers mellomrom. Det som ble registrert var antall tilfeller av covid-19, og eventuelle bivirkninger av vaksinen.

Figuren nedenfor viser forløpet av sykdomsutbrudd blant de som fikk vaksine og de som fikk placebo.

Utbrudd av Covid-19 blant testpersoner. Blå kurve er for de som hadde fått vaksine, rød for de som hadde fått placebo. Den vertikale aksen viser andelen av testpersonene som fikk sykdommen. Den horisontale aksen er antall dager fra første sprøyte.

Det er interessant å merke seg at de første to ukene etter den første injeksjonen var forekomsten av covid-19 den samme hos både de som fikk vaksine og de som fikk placebo. Men allerede før neste sprøyte etter tre uker skiller de to kurvene lag. Etter ti dager blir kurven for de som ble vaksinert nesten flat, mens de som fikk placebo fortsetter med samme stigning. Etter 119 dager var det 50 sykdomstilfeller blant de vaksinerte og 275 blant de uvaksinerte. Her er det regnet med de 25 – 30 sykdomstilfellene i løpet av de første dagene før vaksinen begynte å virke. Det ser ut til at vaksinen begynte å virke allerede før den andre sprøyten ble gitt.

Bivirkninger

Det ble også registrert ubehag etter vaksinene. Det mest vanlige var lokale smerter der sprøyten ble satt. Rundt 80% av de som fikk ekte vaksine fikk smerter, mens 10% av de som fikk placebo fikk smerter etter injeksjonen. Dette kan forstås som immunsystemets reaksjon på at kroppen fikk tilført fremmed arvemateriale (m RNA). Mange, både av de som fikk vaksine og de som fikk placebo merket annet ubehag. 40% av de som fikk vaksine og 30% av de som fikk placebo fikk hodepine eller følte slapphet.  Rundt 20% av de som fikk vaksine og 10% av de som fikk placebo fikk muskel- eller leddsmerter.

Det er interessant at også en del av de som fikk sprøyter med uvirksomt innhold merket bivirkninger. Dette kan forstås som en noceboeffekt.

Siste nytt

Nå er det også blitt kjent at FDA har hastegodkjent vaksinen fra Moderna. Denne vaksinen ble prøvd ut på 15185 personer som fikk ekte vaksine og 15,166 som fikk sprøyter med saltvann. Denne vaksinen er enklere å distribuere siden den ikke trenger oppbevaring i ultrafrysere, men holder seg ved vanlig kjøleskapstemteratur. Og Norge får 40 000 doser av Pfizers vaksine allerede i romjula.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s