Du kan bli koronasmittet på bussen selv om du holder avstand

Helt siden pandemien dukket opp har det vært diskutert om koronasmitte skjer ved dråper eller aerosoler. Standpunktet til WHO har vært at smitte skjer ved dråper og ikke ved aerosoler. Med dråpe menes partikler som er så store at de raskt faller til grunnen, og dette er en grunn til å holde en viss avstand mellom mennesker som et smittereduserende tiltak. Aerosolsmitte, også kalt luftsmitte, er smitteoverføring med partikler som er så små at de bruker lang tid på å falle ned, og kan bevege seg med luftstrømmer over lange avstander. Da kan du lettere bli smittet selv om du holder avstand. Også her på Dyadebloggen har dette vært et tema. Dette har betydning for smittereduserende tiltak. En rykende fersk artikkel publisert online i JAMA Internal Medicine (tidsskriftet til den amerikanske legeforeningen) kan bidra i denne diskusjonen.

Busstur med konsekvenser

Helt i begynnelsen av koronautbruddet i Kina, i januar 2020, reiste en gruppe kinesiske buddhister i det østlige Kina med to busser til en religiøs samling, 50 minutters bussreise unna. Etter samlingen, som varte to og en halv time, satte de seg på bussene og reiste tilbake. I ettertid viste det seg at 24 av de 68 passasjerene på den ene bussen var blitt smittet av korona, mens ingen av de 60 passasjerene på den andre var smittet med Covid-19. Av de 172 andre deltagerne på arrangementet ble 7 smittet.

Alle busspassasjerene hadde samme sete fram og tilbake. Bussene var tilnærmet identiske, og hadde klima-anlegg som resirkulerte lufta. Etter at deltagerne hadde kommet hjem, begynte noen å utvikle symptomer på Covid-19. Den første som utviklet symptomer var symptomfri under bussreisen, men uviklet symptomer på kvelden etter å ha kommet hjem. Han var den eneste som hadde hatt kontakt med noen fra Wuhan, hvor koronautbruddet antas å ha startet. Han antas å være den som brakte med seg smitten. Etter utbruddet ble samtlige deltagere testet med prøvetaking i nese eller hals og PCR-analyser.

Resultatet for busspassasjerene er vist i figuren nedenfor. Her er setet til den som antas å ha startet utbruddet markert i mørkerødt og bokstavene IP (Index Patient). Alle som fikk påvist smitte er markert med farger som angir alvorligheten av sykdommen.

Seteplasseringer i bussen. Alle som testet positivt er marker med farger. Passasjeren som antas å være smittekilden er markert med mørkerød farge og bokstavene IP

Et viktig eksperiment som ikke var planlagt

Denne undersøkelsen, som var et ikke-planlagt smitte-eksperiment, kan tyde på at smitte også kan skje med aerosoler, altså partikler som er så små at de ikke faller ned, men følger lufta rundt. Selv om noen av tilfellene er i en klynge rundt indekspasienten, ble også personer i den andre enden av bussen smittet. Smitten spredte seg over mer enn to meter.

Dette er viktig kunnskap, som blant annet forteller at man kan bli smittet også om man holder avstand, og indikerer at aerosolsmitte kan være særlig viktig i trange rom med dårlig ventilasjon. I dette tilfellet ble lufta i bussen resirkulert. Dette kan være et godt argument for å anbefale munnbind i offentlig transport. Samtidig er det tvilsomt om en hvilkensomhelst tøyfille foran nese og munn vil stanse aerosoler. Noe åndedrettsvern, blant annet det som kalles N95-masker, er laget av materiale som brukes i det som kalles HEPA (High Efficiency Particulate Air) – filter. Slike masker vil stanse partikler av denne størrelsen. Men det er mer tvilsomt om et tilfeldig tøystykke kan gjøre det. (Mange moderne støvsugere har forresten HEPA-filtere på utblåsningen for å hindre spredning av allergifremkallende aerosoler som har sluppet gjennom materialet i støvsugerposen.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s