Koronasyke produserer virus-aerosoler som sprer seg over avstand

Helt siden koronaviruset dukket opp har det vært diskutert om det kunne smitte ved aerosolspredning, eller bare ved dråpesmitte. Det er egentlig to beslektede måter. Men det har vært mest alminnelig antatt, blant annet av WHO,  at det bare smitter ved dråpesmitte. Dette har imidlertid betydning for tiltak for å redusere smitte.

Det er vist at når mennesker snakker, hoster, eller nyser genereres partikler som er så små at de må kalles aerosoler. En aerosol er en samling partikler som er så små at de følger luftbevegelser, og bare faller langsomt ned. Et vanlig eksempel er røyk. Et annet eksempel er de støvpartiklene du kanskje ser svever rund når sol-lyset komme inn som stripe mellom gardinene.  

Det er ikke usannsynlig at dråper som er generert i nese og hals kan inneholde virus, hvis man er infisert. Det er jo i nese eller hals man tar prøver for å avdekke smitte. Men det som er uklart er om dette viruset er levedyktig.

Nå har forskere ved University of Florida undersøkt om koronasyke pasienter genererer aerosoler med levedyktig virus. De tok luftprøver i et pasientrom med to pasienter som begge hadde testet positivt for korona. (Ved retesting viste det seg at bare den ene testet positivt). Luften i rommet ble resirkulert, filtrert og sterilisert seks ganger i timen.

Skisse over prøveopplegget. Biospot og VIVAS er prøvetakingsutstyret for å ta luftprøver

Luftprøvene ble tatt i en avstand av 2 til 4,2 meter fra pasientene, og undersøkt for levedyktig virus. De fant at også nesten 5 meter fra pasientene inneholdt luften levedyktig virus. Mengden var mellom  6 og 74 TCID50 per liter luft. TCID er den dosen som har 50% sannsynlighet for å infisere en cellekultur. Det foregikk ikke noe annet i rommet under målingene enn at pasientene lå i sine senger, og altså ingen prosedyrer som kunne generere virus, annet enn at pasientene pustet, og muligens snakket..

Dette er foreløpig publisert i et preprint-arkiv, og er altså ikke kvalitetssikret  ved fagfellevurdering, men det er likevel all mulig grunn til å ta dette med i betrakting når det gjelder smitteveier for korona.

Og når man ser på smitteutbrudd later det til at smitte ofte skjer når mange mennesker møtes i små rom der lufta skiftes ut lite, og der eventuelle aerosoler forblir i rommet. Samtidig er det overraskende lite smitte ved ansamlinger utendørs, slik man for eksempel har sett ved de nylige rasismedemonstrasjonene. Utendørs, eller i store rom, vil aerosolene raskt tynnes ut og bokstavelig talt spres for alle vinder, slik at smittebelastningen på den enkelte blir liten. Derfor er det større risiko for smitte i en fullsatt pub der gjestene roper til hverandre enn i en menighet som synger salmer i en katedral.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s