Joggerskrekk og smittespredning

Jeg har oppdaget at joggerskrekk er mer utbredt enn jeg var klar over. Det arter seg ved at når man er ute og går tur og møter en jogger ser man forskremt ut og tror at joggeren sprer rundt seg med smitte, «slik som hen puster og peser».

Men det er faktisk undersøkt hvor mye væskedråper en person sprer rundt seg, enten man snakker eller bare puster. Dette er tidligere omtalt her på Dyadebloggen,  men der var fokus på aerosolproduksjon ved snakking. Men også utslipp ved pusting ble undersøkt i den samme undersøkelsen. Det totale oversiktsbildet ser slik ut:

Pustin#2
Partikkelspredning ved forskjellige aktiviteter

Bildet til venstre viser gjennomsnittlig partikkelproduksjon ved forskjellige aktiviteter. Bildet til høyre viser størrelsen på partiklene. «Nose» betyr rolig pusting gjennom nesen. «Mouth « betyr rolig pusting gjennom munne. «Deep-Fast» betyr rolig og dyp innpust gjennom nesen og rask og kraftig utpust gjennom munnen. «Fast-Deep» betyr rask innpust gjennom nesen og langsom utpust gjennom munnen. «Quiet», «Intermediate» og «Loud» er høytlesing av en standard-tekst med forskjellig stemmevolum. Høyden på de blå firkantene angir variasjonen ved målingene for hver aktivitet, mens den røde streken i firkanten angir medianen. De små røde kryssene er enkeltmålinger som avvek mye fra de andre målingene («Outliers»).

Som man ser av figuren vil den som går og snakker spre mye mer partikler enn den som tar seg en joggetur. Så hvis du går rolig og snakke med turkameraten er risikoen for smittespredning langt større enn hvis du løper.

En annen sak er at en annen undersøkelse  viser at kraftig hoste sprer mye partikler. Men hvor ofte støter du på en jogger med kronisk hoste?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s