Kan koronaviruset gi matmangel i Norge?

Mor Norges matbokLandbruket i Norge er helt avhengig av importerte sesongarbeidere fra Polen, Ukraina og Vetnam. Nå kan importert arbeidskraft bli satt i karantene i fjorten dager før de kan begynne å arbeide, og bøndene vet ikke om de tør begynne å så. Det kan lage problemer for norsk matproduksjon, først og fremst frukt og grønt. Men også basismat som korn kan bli mangelvare. Lakseoppdrettere kan også komme til å mangle arbeidskraft.

Fram til 2003 hadde Norge et beredskapslager av korn, men det er det slutt på. Så hvor godt er norske forbrukere forberedt på at vi kanskje ikke kan importere det vi er avhengige av? Kanskje viruset også lager problemer for matproduksjonen i land vi pleier å importere mat fra? Er vi forberedt på å legge om kostholdet?

Hva gjorde man forrige gang en global krise truet?

I 1939 forberedte norske myndigheter seg på at verden gikk mot en usikker fremtid der det kunne bli matmangel. Kanskje måtte vi gå over fra å bruke det vi trengte til å bruke det vi hadde. Slik tenkte Statens Kostholdsnemnd, som ble satt ned 16. november 1939 med medisinaldirektør Karl Evang som formann. Nemnda fikk utarbeidet et hefte, «Mor Norges MATBOK», med kostholdsråd og oppskrifter som skulle sikre befolkningen et sunt og næringsrikt kosthold basert på det vi selv kunne skaffe. Denne ble sendt til alle husstander i landet omkring årsskiftet 1939-40, og min mor hadde tatt vare på den. Den gangen kunne vi ikke bare gå på Rema eller KIWI og kjøpe ferdigmat, så all maten måtte lages fra bunnen av. Hvordan ville det gå i dag hvis ferdigmatprodusentene fikk problemer med produksjonen og alle måtte begynne å lage mat selv?

Nedenfor ser vi et forslag til ukemeny på landsbygda og et annet forslag til ukemeny i byene. Det gir samtidig et interessant innblikk i hva som var vanlig kosthold på den tida jeg ble født.

Matliste land
Forslag til ukemeny på landsbygda 1939
Matliste by
Forslag til ukemeny i by

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s