Er jeg en treningsjunkie?

Jeg skvatt litt da jeg så et TV-program om trening med Michael Mosley som nettopp ble maraton2sendt i reprise. På slutten ble det sagt at jogging medførte at kroppen produserer endocannabinoider, som er nær beslektet med virkestoffet i cannabis. Siden jeg liker å jogge, og føler meg bra etter en joggetur, ble jeg noe bekymret, og lurte på om jeg kanskje ble cannabisbruker av å jogge. Men for å sjekke om dette virkelig var alvorlig, googlet jeg med søkeordene «Endocannabinoids and exercise», og fikk 319000 treff. En populærvitenskapelig artikkel fra Scientific American fra 2015 viste at dette nok var seriøst. Både mus og mennesker som løper får økt nivå av disse stoffene.

Det er ellers ikke noe nytt at man kan føle seg oppkvikket av en løpetur. Dette er kjent som «runners high», og man trodde at det var endorfiner som forårsaket dette. Men endorfiner kan ikke passere blod-hjerne-barrieren, og kommer ikke inn i hjernen. Men det kan endocannabinoider. Dette har også fått forskere til å undersøke om trening også kan være til hjelp for å behandle depresjoner. Og det ser slik ut. Hele studien er publisert i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.

Så er spørsmålet om jeg trygt kan fortsette å jogge, eller om jeg risikerer å bli en marijuana-junkie? Det er det neppe noen fare for, og den positive effekten av fysisk aktivitet, både når det gjelder fysisk og mental helse, er så stor at jeg nok kommer til å fortsette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s