Er»månelandingen» rett rundt hjørnet?

I en nyttårstale lanserte daværende statsminister Jens Stoltenberg CO2-fangst på Mongstad som det norske månelandingsprosjektet. Det ble ikke til at vi landet på månen, ihvertfall ikke slik Stoltenberg forutsa, men nå ser det ut som CO2-fangst er rett rundt hjørnet. I en kronikk i Klassekampen skriver forskningssjef ved Sintef og direktør i NCCS Mona Mølnvik at vi er inne i et paradigmenskifte, fra å ønske til å handle. Utsagnet kommer på bakgrunn av hennes erfaring med CO2-håndtering gjennom 20 år.

I Norge testes CO2-fangst med metoden Carbon Capture and Storage på Klemetsrud søppelforbrenningsanlegg i Oslo og hos Norcem i Brevik. Det har lenge vært forespeilet at den norske sokkelen i Nordsjøen kan bli et massivt fremtidig lager for CO2 fra flere av de største utslippskildene i Europa. Et storstilt prosjekt på land og på sokkelen bereder nå grunnen for at norsk del av Nordsjøen kan bli hele Europas lager for CO2. Oljeselskapene Equinor, Shell og Total satser sammen i Northern Lights for å modne transport- og lagringsdelen av prosjektet. Planen er at CO2 skal lagres trygt i undergrunnen utenfor Kollsnes i Aurora-formasjonen.

Sementindustrien er en versting i utslippsklassen, men det er mulig å fange CO2-utslippene. Sementen kan riktignok bli dobbelt så dyr, men i et byggeprosjekt mener Mølnvik totalkostnadene bare vil øke med to prosent. Hennes hovedargument er likevel at vi ikke har råd til å la være å ta den nye teknologien i bruk av hensyn til klimaet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s