Rødt og hvitt kjøtt er like ille

Vi hører stadig at vi i alle fall bør unngå å spise rødt kjøtt, både av miljømessige og helsemssige grunner. Rødt kjøtt, altså kjøtt fra storfe, sau og svin, blir ansett for å være både uheldig både for hjertehelsa og for kreftrisiko.   Hvitt kjøtt, altså fjækre, blir ansett som bedre for helsa.

Det er altså god latin at det er bedre for både miljøet og helsa å spise kylling enn biff. Om kyllingen er enig er en annen diskusjon. Men nå har forskere i California undersøkt om dette stemmer med tanke på hjertehelse.  De rekrutterte 113 friske personer av begge kjønn, i alderen 21 til 65 år, med normalt blodtrykk og kolesterolnivå. Disse ble delt inn i to hovedgrupper, som skulle ha en diett med høyt eller lavt innhold av mettet fett. Hver av disse gruppene ble så delt inn i mindre grupper som i tre fireukers perioder spiste måltider hvor proteinkilden enten var rødt kjøtt, hvitt kjøtt, eller vegetarisk protein, men samme mengde protein i hvert måltid. Deltagerne hadde ukentlige møter med ernæringsfysiologer hvor de ble veid, og fikk matforsyning for kommende uke. Mellom hver prøveperiode var det en periode på 2 til 7 uker der de spiste det de vanligvis spiste. Ved slutten av hver 4-ukers periode ble det tatt blodprøver for å måle relevante blodverdier. Opplegget er vist i figuren nedenfor.

nqz035fig1
Opplegg for forsøk med proteinkilder og fettyper. (SFA betyr mettet fett). Figuren er hentet fra publikasjonen som er omtalt her.

Det ble funnet at i den perioden forsøkspersonene bare spiste plantebasert protein fikk de signifikant lavere nivåer av LDL-kolesterol enn da de spiste mat med animalsk protein. (LDL-kolesterol er det som er ansett for å bidra til tilstopping av kransarterier i hjertet). Men det var ingen forskjell mellom innvirkningen av rødt og hvitt kjøtt. Videre fikk de som var på dietten med høyt nivå av mettede fettsyrer høyere nivå av LDL-kolesterol uavhengig av hva slags protein de spiste.

Konklusjonen av dette forsøket er at det spiller mindre rolle hva slags kjøtt man spiser. Det lureste er å spise mye plantebasert kost.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s