Fattige dør tidlig

joi190038f1 (1)
Levealder i Norge som funksjon av inntekt. (Figuren er hentet fra den omtalte artikkelen)

Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk, også i Norge. Men vi har da i alle fall et offentlig helsevesen. Hvordan slår dette ut sammenlignet med f.eks. USA, der økonomien  kan bestemme hvor mye medisinsk behandling du har råd til. Norske forskere har sett på dette, og publisert resultatet i det amerikanske tidsskriftet JAMA. Artikkelen  var så interessant at den ble kommentert på lederplass i tidsskriftet. Så hva ble gjort?

Basert på offentlig statistikk over inntekt og dødsfall i tidsrommet 2005 til 2015 fant man at menn på topp av inntektsstatistikken levde nesten 14 år lengre enn de som var på bunnen. Blant kvinnene var forskjellen 8,4 år. Og forskjellen i levetid økte i løpet av de ti årene som var studert. Forskjellen skyldtes først og fremst hjerte-kar-sykdommer, kreft, KOLS og demens. I den yngre aldersklassen skyldtes forskjellen stoffmisbruk og selvmord.

Disse tallene gjaldt for største forskjellen i inntekt. For forskjellen mellom de 25% med lavest inntekt og de 25% med høyest inntekt var denne 6,2 år for menn og 2,5 år for kvinner i 2005, og økte til 8,4 år for menn og 6,2 år for kvinner i 2015.

Sammenligning mellom Norge og USA

Det er foretatt en sammenligning mellom forventet levealder i USA og Norge som funksjon av inntekt. Her finner man en ganske stor forskjell for de med middels lav til middels høy inntekt. For de med inntekt mellom  10% og 50% av gjennomsnittet er forventet levealder 2-3 år høyere i Norge enn USA. For de aller rikeste er det ingen forskjell.

Kommentarer fra JAMA

Tidsskriftet JAMA fant denne artikkelen så interessant at de omtaler den med et fyldig sammendrag på redaksjonell plass. Her pekes det særlig på den store forskjellen mellom Norge og USA når det gjelder levealderen for de med lav til middels inntekt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s