Tankevandringens makt

lanseringsmoete_ny_bok_om_meditasjon_og_forskning_acem_largeDe siste fem årene har antallet som bruker meditasjon i USA blitt femdoblet, fra 4,1% i 2012 til 14,2% i 2017, i følge offisiell amerikansk helsestatistikk. Også media har begynt å interessere seg for dette. Ofte er det et helseaspekt inne i bildet. Time skriver i en artikkel «Can Meditation Improve Your Health?»

Meditasjon kan være flere ting, og det er ikke alltid at media treffer helt når de beskriver det. For meg, som har praktisert Acem-meditasjon  daglig i 45 år, er det ikke alt jeg kjenner meg igjen i. Men artikkelen i Time er relativt fornuftig. Særlig interessant er det at de skriver, etter å ha snakket med en fagperson, at det er en misforståelse at meditasjon dreier seg om å «tømme sinnet» eller stoppe tankene. Det er å forandre hvordan du forholder deg til tankene. For meg, og de mange andre som praktiserer en ledighetsmeditasjon som Acem-meditasjon, er dette velkjent. Forskning viser at sinnets naturlige hviletilstand er «tankevandring», ikke fravær av tanker. Hjernen hviler når den vandrer. En meget sitert artikkel i tidsskriftet «frontiers in Human Neuroscience» for fem år siden beskriver dette.

Nå er det kommet en ny bok, The Power of the Wandering Mind, fra Dyade forlag, som ser dette fra forskjellige sider, både nevrovitenskap, medisin, psykologi, filosofi og kulturhistorie. Den lanseres i Acem-huset, Sporveisgt. 37 onsdag 10. april kl18.00.

En kommentar om “Tankevandringens makt

  1. Det blir spennende å lese artiklene i «The Power of the Wandering Mind».
    Artikkelen i New York Times sier mye fornuftig, men det slo meg at Miles Neales, som blir intervjuet der, ikke tar høyde for at man av og til møter ubehag når man benytter det han kaller «open focus meditation». Neales er ekspert på buddhistisk meditasjon som «mindfullness» er en del av. Man skal ikke «pass judgments» i forhold til det som er i sinnet, sier han. Vurderinger av vår egen utførelse, skyldbevissthet, kanskje skamfølelse, kjedsomhet eller rastløshet er likevel en del av vår bevissthet og vil av og til likevel dukke opp. Min erfaring er at acemmeditasjon er en enklere metode i slike tilfeller fordi det er lettere å møte ubehag i form av stemninger, følelser eller kroppslige ubehag med lett og ledig metodelydgjentakelse. Man tømmer ikke sinnet, men man skifter holdning til det som er der. Har også lagt merke til at buddhistmunker som praktiserer zenmeditasjon på pust, vekkes hvis de faller i søvn. I acemmeditasjon er søvn en del av det som spontant skjer i sinnet. Søvn i meditasjonen oppleves ikke alltid som riktig utførelse, men jeg mottar den med takk fordi den bearbeider spenninger og fører til god avspenning. Vil tro at noen av disse fenomenene tas opp i «The Power of the Wandering Mind».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s