Kjernefysisk armageddon eller fredelig sameksistens?

Nord-Koreas leder Kim Jong Un ankom Vietnam med tog tidligere i dag, etter en 50 timers reise fra  Pyongyang.North_korea_2016_purported_warhead Donald Trump ankom med Air Force One litt senere. Nå skal de diskutere atomvåpentrusselen. Før avreisen sa Trump at han ville :

«settle for a moratorium on testing ballistic missiles and nuclear weapons. “I’m not in a rush, I don’t want to rush anybody, I just don’t want testing….. As long as there’s no testing, we’re happy.”»

Hvor mye Trump vet om ballistiske missiler og kjernevåpen skal være usagt. Men hvis han hadde tatt en avstikker til Oslo på veien hadde han fått vite mer. I dag, 26. februar, var det et FFI-forum om Nord-Koreas kjernevåpen med tittelen: «Kan og vil Nord-Korea bruke kjernevåpen». Der snakket sjefsforsker Halvor Kippe ved FFI om hva man nå vet om Nord-Koreas kjernefysiske våpen. I tillegg bidro Jørn Osmundsen, spesialrepresentant for nedrustning, utenriksdepartementet og  Henrik Stålhane Hiim, seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) med kommentarer

Nord-Korea har utført seks prøvesprengninger av stadig kraftigere kjernefysiske våpen siden 2006. Den siste var sannsynligvis en hydrogenbombe. Den var omtrent ti ganger kraftigere enn bomben som la Hiroshima i grus. I tillegg har Nord-Korea utviklet og testet en rekke stadig kraftigere missiler med stadig lengre rekkevidde.

Vi får håpe Trump og Kim kommer til en slags enighet. Det bør i alle fall bli et interessant møte mellom en slu og beregnende despot og en narsissistisk, uberegnelig og impulsiv president.

FFI-rapporten om Nord-Koreas kjernefysiske kapabilitet kan lastes ned her. Rapporten er laget på oppdrag fra Forsvarsdepartementet.

2 kommentarer om “Kjernefysisk armageddon eller fredelig sameksistens?

  1. Er vel lite annet vi kan gjøre enn å krysse fingrene for at de to kommer til enighet om en reell nedrustning.

  2. Halvor Kippe sa at vi må gå ut fra at Kim tenker rasjonelt, og at hovedmålet er å bevare regimet. Og at formålet med å demonstrere kjernefysisk kapabilitet er å avskrekke fiender av regimet fra å gå til angrep.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s