Vil vi betale for en grønnere verden?

Strømprisene er for tiden ganske høye, og noen gir kraftkablene til utlandet skylden for dette. NVE hevder på sin side at uten disse kablene hadde prisene blitt enda høyere.

I et innlegg i Aftenposten 22. februar gjentas påstanden om at kraftkablene forårsaker de høye prisene. Samtidig forteller innsenderen at Norge i 2018 hadde en netto eksport av 10 TWh, eller ti milliarder kWh, og mener at hvis denne energien ikke var blitt eksportert ville strømmen her i landet blitt mye billigere.

Men det han ikke nevner er at den eksporterte, utslippsfrie vannkraften erstatter dansk og tysk kullkraft som slipper ut omtrent 1 kg CO2 for hver kWh som produseres. Dette betyr at den eksporterte vannkraften reduserte de globale CO2-utslippene med ti millioner tonn, eller omtrent 30% av Norges totale CO2-utslipp. Kraftkablene til utlandet er altså et viktig norsk bidrag for å redusere den globale oppvarmingen.

Elektrownia_Rybnik
Den norske krafteksporten kunne erstattet dette kullkraftverket i Polen. (Kilde: Wikimedia commons)

En annen viktig faktor her er at vannkraft vil være en viktig buffer i forbindelse med variable fornybare energikilder som vindkraft. Vindkraft produseres som kjent bare når det blåser, og for å sikre en jevn energiforsyning med denne, er man avhengig av en alternativ energiforsyning som raskt kan reguleres. Et vannkraftverk kan gå fra tomgang til full effekt på sekunder, mens et varmekraftverk reagerer mye langsommere. Derfor kan Norge i enda høyere grad bidra til redusert utslipp av drivhusgasser ved å bygge ut flere kraftkabler til utlandet, slik som den planlagte kabelen til Skottland. Denne kan føre til at kraftprisen i Norge blir 1-2 øre høyere pr. kWh. Men er den norske forbrukeren villig til å betale litt mer for kilowatt-timen for å bidra til å redde miljøet?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s