Du blir yngre av å meditere

Det foregående innlegget på Dyadebloggen tok for seg en undersøkelse av virkningen av regelmessig trening på menneske kroppens aldring. Det som ble undersøkt der var lengden av telomerene, og dt viser seg at telomerene hos personer som dribver kondishonstrening får økt lengde av sine telomerer.

Telomerer er små strukturer som sitter på enden av kromosomene, og som spiller en rolle når cellene deler seg. For hver celledeling forkortes telomerene. Og til slutt når de en kritisk lengde hvor cellene ikke kan dele seg mer.  Dett spiller en stor rolle i kroppens aldringsprosess, og når cellen ikke kan dele seg mer, dør kroppen. Lengden av telomerer er derfor et mål på kroppens aldring.

En forskergruppe i California har undersøkt innvirkningen av intensiv meditasjon på lengden av telomerer. De tok for seg en gruppe på 28 personer som deltok på en fire ukers intensiv meditsjonsretrett, og sammenlignet telomerene til disse før og etter retretten, sammenlignet med andre mediterende som ikke deltok på rettreten. Meditasjonen det er snakk om er kalt «Insight meditation», og stammer fra en buddhistisk tradisjon.

Resultatet var at de som hadde deltatt på den intensive retretten hadde fått en økning av lengden av telomerene som tilsvarte den reduksjonen som typisk skjer på fire år. Man kunne altså si at de, telomermessig, var blitt fire år yngre.

For meg,som i skrivende stund befinner meg på en tre-ukers retrett  i Acem-meditasjon er dette  gode nyheter. Riktignok er ikke Acem-meditasjon det samme som det som er undersøkt her, men har likhetstrekk, så det håp om at jeg kanskje vinner mer levetid enn den tiden jeg bruker her. At jeg i tillegg løper 9-10 km enkelte dager forsterker kanskje virkningen ytterligere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s