Lever du lengre i verdensrommet?

Astronauter
Scott og Mark. Kreditt: NASA

Hva skjer med den som oppholder seg i vektløs tilstand i lang tid? Det kan det være greit å vite hvis du planlegger å reise til Mars. Det ville være litt trist hvis man kom fram dit som et fysisk vrak. Nå har NASA offentliggjort sine nyeste resultater av en studie av hva langtids vektløshet medfører for et menneske.

Det traff seg slik at NASA  har to astronauter som er eneggede tvillinger, Mark og Scott Kelly. Siden de har de samme genene gir dette en mulighet for å studere eventuelle genetiske effekter av et lengre opphold i verdensrommet. Mark har deltatt på fire romferder med kortere varighet. Han holdt seg på bakken da Scott dro på en ett års tur til den internasjonale romstasjonen fra mars 2015 til mars 2016 sammen med russeren Mikail Kornienko. De to fikk riktignok mer kortvarige besøk av en rekke andre astronauter og kosmonauter. Nå er NASA ferdig med å studere hva slags virkning dette hadde på helsa til Scott, sammenlignet med tvillingbroren Mark som hadde tilbrakt dette året med beina trygt plantet på jorda.

En del av kroppsforandringene var kortvarige. Blant disse var forlengelse av telomerer (biter av DNA på kromosomene som blir kortere for hver celledeling, og celledelingen stopper når disse er borte). Siden telomerer kan ha betydning for hvor lenge et individ lever, kunne dette tyde på at et opphold i verdensrommet gir lengre liv. Men denne forlengelsen forsvant etter et par dager.

Men 7 prosent av genene viste mer varige forandringer. Dette var forandringer som har betydning for immunsystemet, reparasjon av arvestoffet og dannelse av beinsubstans.

Forskerne fant ikke noen signifikante forandringer i Scott’s mentale evner, selv om han tenkte og reagerte noe langsommere etter landingen. Men dette kan også skyldes en travel timeplan etter landingen og tilpasning til omgivelsene. De fant også noen forandringer i immunsystemet.

Men det er ut fra dette ingen medisinsk grunn til å tro at et menneske ikke skulle kunne overleve en tur til Mars.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s