En varslet katastrofe

Flom
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 22. oktober 2017

For annen gang på to uker drukner Sørlandet i hundrevis av millimeter regn. På Dagsrevyen søndag 22. oktober står ordførere og rådmenn og sier at dette hadde de ikke trodd. Samtidig skriver Cecilie Daae, direktør DSB, i et innlegg i Aftenposten, at nå må kommunene ta ansvar og vri mer innsats, ressurser og kompetanse over til forebyggende samfunnssikkerhet.  Hun hadde vel så vidt rukket å skrive dette før flom nr. 2 i høst rammet samme område.

Ingen overraskelse

For tolv år siden skrev professor Ola M. Johannessen i en kronikk på Forskning.no at:  ”De økende menneskeskapte utslippene av klimagasser fører til varmere, våtere og villere vær i våre områder i dette århundret”. Og uttrykket ”varmere, våtere villere” har stadig vekk vært brukt siden da.

For seks år siden skrev Dyadebloggen  at det årets flom bare var en forsmak. Det som skjer nå har altså vært varslet i mange år. Det er derfor ingen grunn til å bli overrasket når det i løpet av et døgn kommer så mye nedbør at det blir nødvendig å stenge 70 km av E18.

Umulig å stanse utviklingen

Uansett hva eventuelle hardnakkede klimafornektere måtte mene, er dette en utvikling som ikke lar seg stanse i en håndvending. Årsaken er at økende konsentrasjon av drivhusgasser (primært CO2)i atmosfæren fører til at energiutstrålingen fra kloden er lavere innstrålingen fra sola, slik at klodens termiske energi øker. Det er denne energien som driver bevegelsene i atmosfæren og fordampningen av vann fra havet. Og den økte vannmengden i atmosfæren faller så ned som regn når lufta treffer land og løftes opp. Med økende energi i atmosfæren blir bevegelsene stadig voldsommere. Vi får mer ”vær” over hele kloden. Og CO2 som allerede er sluppet ut forblir i lufta i lang tid. Så det hjelper ikke med flere Teslaer. Subsidiering av el-biler er forresten en kostbar måte å oppnå en marginal reduksjon av utslippene av klimagasser på. Hvert tonn med redusert CO2-utslipp på grunn av el-biler koster flere tusen kroner.

Så vi må nok, både her i landet og i verden for øvrig, regne med å bruke store ressurser på å reparere klimaskader, og på lengre sikt planlegge samfunnet slik at fremtidige skader blir minst mulig.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s