Etter oss kommer syndefloden – eller er den her?

 Da sa Gud til Noah: ”Jeg har satt meg fore å gjøre ende på hver levende skapning; for de har fylt jorden med lovløshet. Nå vil jeg utrydde dem fra jorden.”

Det er nesten noe bibelsk over oversvømmelsene i Houston. Ett av kallenavnene til byen er ”Energy Capital of the World”, og byen er med rette stolt av å være et sentrum for olje- og gassindustrien. Det er derfor bare rett og rimelig at byen som har bidradd til store utslipp av drivhusgassen CO2 nå får merke værgudenes vrede.

Det er mulig at det fortsatt finnes klimafornektere som enten benekter at det i det hele tatt finnes en global oppvarming, eller hvis den finnes, så er den i alle fall ikke menneskeskapt. Men det blir i alle fall stadig færre av dem. Aftenposten har snakket med en Trump-velger som nå har begynt å tvile, etter med nød og neppe har berget livet. Og det blir nok flere.

Men hva har klimaforandringer å gjøre med slike ekstremvær som nå står i kø i Karibia?

Grunnen til at vi har så noenlunde levelig klima over mesteparten av jordkloden er en hårfin balanse mellom den energien kloden mottar i form av elektromagnetisk stråling fra sola, og det som jordkloden stråler ut av samme type stråling, bare i et annet bølgelengdeområde. Dette er en komplisert balanse der energien fra sola som tas opp i luft, vann og jord bør være lik den som stråler ut fra jorda på grunn av klodens temperatur. Siden både ut- og innstrålingen passerer atmosfæren påvirkes balansen av atmosfærens sammensetning av gasser. En av  gassene som påvirker utstrålingen er karbondioksid, den gassen som dannes ved forbrenning

irma.a2017253.0738.dnb_.1500m
Nå står Florida for tur, Orkanen Irma like før den når Key West. Kredittering: NOAA/NASA Goddard Rapid Response Team

 

av karbonholdig materiale. Takket være steder som Houston har disse utslippene økt betraktelig de siste årene. Balansen forstyrres, energien i hav og atmosfære øker, og nå er værgudene blitt skikkelig forbannet. Og de bruker den ekstra energien de har fått til rådighet for alt den er verdt. Blant annet bruker de den til å sette ekstra fart i de orkanene som hvert år dannes i Atlanterhavet i nærheten av ekvator og beveger seg nordover. Og for å gi menneskene en lærepenge sørget de for at den første store orkanen i år ga oljebyen Houston en skikkelig kalddusj.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s