99% hjerneskader hos fotballspillere?

800px-2006_Pro_Bowl_tackleEn artikkel i siste nummer av JAMA, tidsskriftet til den amerikanske legeforeningen, har fått en del oppmerksomhet i media. Ikke uten grunn. En rask gjennomlesing forteller at 99% av amerikanske profesjonelle fotballspillere har en hjerneskade. Det er i alle fall hva CNN skriver:

« Chronic traumatic encephalopathy, known as CTE, was found in 99% of deceased NFL players’ brains that were donated to scientific research, according to a study published Tuesday in the medical journal JAMA.»

En litt grundigere lesning av originalartikkelen forteller at det ikke er fullt så ille. Det dreier seg om en undersøkelse av hjernene til 202 avdøde personer som hadde spilt amerikansk fotball på forskjellige nivåer, fra high school til profesjonell spiller i National football League (NFL), og som hadde donert hjernen sin til forskning. Riktignok har CNN rett i at 99% av hjernene fra spillere i NFL (111 av 110) viste denne bestemte hjerneforandringen, en forandring som bare kan finnes ved obduksjon. Men de funnene det refereres til her gjaldt altså hjerner som var donert til forskning, og det var neppe et tilfeldig utvalg. Mange av «donorene» var også forholdsvis unge. Forskerne er da også nøye med å understreke dette, og nøyer seg med følgende konklusjon:

«In a convenience sample of deceased football players who donated their brains for research, a high proportion had neuropathological evidence of CTE, suggesting that CTE may be related to prior participation in football.»

På den andre siden er det vel kjent at gjentatte støt mot hodet kan gi varige hodeskader. I en redaksjonell kommentar i samme utgave av tidsskriftet omtales dette, og nevnes at det første gang ble beskrevet i 1928, da uttrykket «punch drunk» ble introdusert for å beskrive profesjonelle boksere på tampen av sin karrière.

Europeisk fotball er heller ikke bra for hjernen
Denne undersøkelsen gjaldt altså spillere i amerikansk fotball. Det er også tidligere foretatt undersøkelser av spillere i europeisk fotball (soccer). Her er nok hodet mer i kontakt med ballen enn i amerikansk fotball, og man burde også forvente at dette kan gi hjerneforandringer. En undersøkelse fra 2013 tyder på at dette kan stemme. Her ble 37 amatørspillere undersøkt med MR for å se etter mulige hjerneforandringer, og testet for kognitive funksjoner. Dette ble sammenholdt med hvor mange headinger de mente å ha hatt i spill siste året. Men fant her målbare hjerneforandringer og redusert hukommelse, som var størst hos de som hadde flest headinger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s