Terrorfrykt og trusler

Terrorfrykt mot 17. mai er blitt en del av mediebildet. I et innlegg i Aftenposten 14. mai kritiserer Jon-Terje Bekken, lederen av FAU ved Trosterud skole, Aftenpostens kritikk på lederplass av NRK Dagsrevyens innslag om terrorfrykt 17. mai. FAU-lederen uttrykker samtidig et ønske om at pressen kunne være mer kritisk til ”PST som premissleverandør PSTfor vår frykt”.

Dette er ikke uproblematisk. Hvem skulle ha bedre grunnlag for å vurdere terrortrusselen enn nettopp PST? Redaksjonen i  Aftenposten?  I innlegget stilles det også spørsmål om hva det betyr at PST sier det er sannsynlig med et terrorangrep?

I henhold til PST’s begrepsdefinisjon, som er gitt i Trusselvurdering  2017, betyr ”sannsynlig” at ”det er grunn til å forvente”. Det betyr at det er litt mer sannsynlig at det kan komme et angrep enn at det ikke kommer et angrep. Vurderingen av trusselbildet som ble offentliggjort 10. april  gjelder hele Norge for de neste åtte ukene. Altså ikke spesifikt Oslo 17. mai.

Samtidig setter dette søkelyset på hvordan en trussel skal kommuniseres til publikum. Ord kan bety noe annet for leseren enn for ansvarlig myndighet. Dette er problematisk. Uklar kommunikasjon kan skape unødig frykt.  Samtidig er det, som Bekken påpeker i sitt innlegg, viktig å ikke  la terrorfrykten styre feiringen av nasjonaldagen. Da har vi latt terroristene vinne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s